1968mm

Priča o jednoj od najturbulentnijih i najuticajnijih godina XX veka ispričana iz perspektve običnih ljudi, zabeležena na 8mm traci iz privatnih arhiva.

1968. je bila izuzetna godina. Hiljade ljudi, širom sveta, izašlo je na ulice te najburnije godine posle Drugog svetskog rata. Izbilo je Praško proleće. Sovjetske trupe su izvršile invaziju na Čehoslovačku. U Parizu su izbile masovne studentske demonstracije, a u Čikagu antiratni protesti. Amerikanci su krenuli u novu ofanzivu u Vijetnamu. U Meksiko Sitiju došlo je do surovog obračuna sa studentima. 1968. godine u atentatima su stradali Martin Luter King i Robert Kenedi. Ovu godinu su obeležile i prelomni događaji u borbi za građanska prava, razni feministički pokreti i razvila su se alternativna kulturna strujanja čiji se uticaj oseća do danas.

Trodelna dokumentarna serija "1968mm", rađena u koprodukciji Nemačke, Velike Britanije, Izraela, Italije i Češke Republike, govori o toj epskoj godini kroz novi objektiv: privatne arhivske 8mm snimke savremenika i učesnika tih burnih događaja. Kroz intiman pogled na svakodnevne i, ponekad, izuzetne živote običnih ljudi. 1968. godine nije bilo interneta, videa ili mobilnih telefona. Serija nam omogućava da posle pola veka ove događaje vidimo iz nove perspektive, a ne kroz zvanične verzije događaja koje su ušle u udžbenike istorije. Čućemo nepoznate priče običnih ljudi koji su snimili istoriju na 8 milimetarskoj traci kamerama S8mm.

Autori serije su svaki lični doživljaj povezivali sa globalnim zbivanjima, a o svakom događaju se govori iz različite perspektive i suprotstavljenih stavova. Čućemo sećanje sovjetskog genrala koji je rukovodio invazijom na Čehoslovačku, ali i svedočenje dvojice italijanskih turista koji su se slučajno zatekli na ulicama kada su tenkovi ušli u Prag. Sve učesnike ćemo videti na istim mestima na kojima su se zadesili te sudbonosne godine.

"Milenijalcima" koji 1968. prepoznaju po ikonogfrafiji, muzici i kulturi ova serija će prvi put ponuditi drugačiji pogled na vreme koje u mnogome podseća na današnje, ali istovremeno ne može biti drugačije. Za stariju generaciju, biće ovo podsetnik na izuzetne događaje koje su proživeli.

broj komentara 0 pošalji komentar