One su pomerale granice: Osmeh niške violinistkinje

Oni koji je pamte, pamte je po šeširima, violini i osmehu. Šešire je menjala i skidala, violinu je ostavljala ali osmeh, osmeh je uvek išao uz nju.

Osmeh Vere Jašarević, niške violinistkinje je jedna od retkih pojava, koju moja malenkost, kao dokumentarista, nije uspela da isčita i vizualizuje do kraja i da pretoči u emisiju.

Na sreću mog ega to nije zavisilo samo od mene. Elem "Osmeh niške violinistkinje" je priča o prvoj ženi muzičaru u Niškom simfonijskom orkestru - znači hteli to neki ili ne, ženi koja je direktno učestvovala u stvaranju niške muzičke scene.

Pa kad ovoj prvosti dodamo i druge činjenice koje su određivale njen život - ona je s pravom deo serijala o ženama koje su pomerale granice. To je činjenica - trebalo ju je samo do kraja realizovati. Mi ovom emisijom nismo to uspeli ali smo bacili rukavicu izazova svima koji su nam to onemogućili iz bilo kog razloga.

Naišli smo na zid, na zidove koje su nam postavljali oni koji su nekad određivali norme društvene prihvatljivosti i ovi danas koji njenu društvenu određenost sada kreiraju. Kako god pred vama je priča o jednoj ženi koja je svoju neobičnost svesno žrtvovala savršenoj običnosti ne bi li opstala u sredini u kojoj je živela. I uspela je to, plativši doduše veliku cenu - da bude potpuno zaboravljena.

Autor serijala i emisije Olivera Pančić

broj komentara 0 pošalji komentar