Vavilon

U majskoj epizodi, emisija Vavilon preporučuje izvrsni roman "Borovica", istočnonemačke književnice, Regine Šer, u odličnom prevodu Drinke Gojković. Neverovatno bogata i šarena slika raznorodnih sudbina iz perioda predratne, ratne i posleratne Nemačke, svoju čvrstu strukturu stiče posredstvom pet ispovesti koje se prepliću tokom romana.

Specifičnost nemačke istorije je dodatno usložnjena pitanjima postavljenim u romanu - kako su žrtve jednog sistema (nacističkog), neobično brzo u novom sistemu postali egzekutori? Iako svoje polazište ima u istorijskom, "Borovica" se ni u jednom trenutku ne čita kao istorijski roman dokumentarne osnove. Zahvaljujući jednom od centralnih glasova, Klari, koja zarad istraživanja i pisanja doktorske studije o narodnoj bajci o borovici, kod nas poznatoj i kao kleka, dolazi u selo Borovicu, mesto svojih predaka, ovaj roman nenametljivo širi svoju perspektivu u sfere bajkovitog, mitskog i univerzalnog.

Povodom 10 godina od smrti Raše Livade, pesnici Milutin Petrović i Borislav Radović su priredili i u jednoj knjizi objedinili sve tri Livadine poetske zbirke. O ovoj knjizi sabranih pesama i o značaju i osobenostima pesnika govori Marko Avramović, saradnik na Institutu za književnosti.

Gledaoci će imati prilike da pogledaju i intervju sa Bojanom Bosiljčićem, čiji novi roman, Salon mrtvih princeza tematizuje pitanja na koja još nemamo valjanih odgovora - kako se jedna zemlja raspala i da li su srećna vremena bila samo iluzija.

Vavilon se u ovoj emisiji seća i nedavno preminulog pesnika, Borislava Radovića o čijoj poeziji govori Mina Đurić, docent Filološkog fakulteta u Beogradu.

U Vavilonu iz svoje zbirke dugo sakupljanih i zapisivanih snova, "Prodavci magle", svoje snove čita Ibrahim Hadžić.

Akademik, pisac Ljubomir Simović, govori o tome šta za njega znače putovanja i o tome kako je pisao putopis po Rusiji i Kini - Od Oba do Huangpoa.

Pisac Ivan Potić, ispunio je svoj mladalački san, po svom izboru preveo 50 najznačajnijih pesama Boba Dilana i ispratio ih komentarima, uobličujući sve u knjizi Odgovor nošen vetrom.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]