Koridori

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja Koridori videćete kako napreduju radovi na izgradnji novog mosta preko reke Save i Kolubare na budućoj trasi auto-puta na Koridoru 11, kao i radovi u Grdeličkoj klisuri, gotovo najzahtevnijem gradilištu u Evropi.

Deonica od Surčina do Obrenovca omogućiće spajanje drumskog Koridora 11 sa Koridorom 10 putem obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin. Zajedno sa ostalim deonicama u izgradnji i izgrađenim deonicama na auto-putu E-763 i izgradnjom ove deonice biće završen auto-put u neprekidnom punom profilu od Beograda do Preljine, u dužini od 120 kilometara. Ukupna dužina deonice Surčin-Obrenovac iznosi 17.6 km, a u njenom sklopu gradi se i novi most preko reke Save i Kolubare, čija će ukupna dužina biti 1.581 metar.

Ekipa emisije Koridori obišla je i radove koji se izvode na izgradnji južnog kraka Koridora 10 koji prolazi kroz našu zemlju. Podsećamo, auto-put E75 deo je evropske autoputne mreže kroz Srbiju koji se proteže od granice sa Mađarskom preko Novog Sada, Beograda i Niša, do granice sa BJR Makedonijom i dalje nastavlja preko Skoplja do Atine.

Vredni neimari angažovani na izgradnji južnog kraka međunarodnog putnog Koridora 10 koji prolazi kroz našu zemlju rade punom parom kako bi što pre završili sve ugovorene poslove. U resornom ministarstvu saobraćaja kažu da je u Grdeličkoj klisuri procenat realizacije radova od 85 do 97 odsto.

Za Grdeličku klisuru stručnjaci kažu da je jedno od najtežih gradilišta u Evropi. Na deonici od Grdelice do Vladičinog Hana radovi se izvode punim intenzitetom u veoma složenim terenskim uslovima. Na ovoj trasi su, osim obimnih radovima na izgradnji kolovozne autoputne konstrukcije, izgrađena 33 mosta ukupne dužina 5,7 kilometara, probijena dva tunela - Predejane sa dve tunelske cevi dužine po 1.000 metara koji je u potpunosti završen i tunel Manajle sa dve tunelske cevi dužine po 1.808 metara. Ovaj tunel je ujedno i najduži tunel u Srbiji. Od Grdelice do Vladičinog Hana grade se i dve saobraćajne petlje - Predejane i Vladičin Han.

Urađeno je više od 34 zemljana-kamena i 56 betonskih potpornih zidova ukupne dužine 14,6 kilometara. Zatim zaštita i obezbeđivanje stabilnosti kosina iznad autoputne trase, 20 regulacija rečnog korita dužine oko 5 kilometara, konstrukcije za odvodnjavanje, tehnička infrastruktura i drugi neophodni radovi.

Impresivne su novoizgrađene konstrukcije mosta Džemen Do dužine 494,4 metra i mosta Vrla koji u Vladičinom Hanu premošćava reku Vrlu i državni put Vladičin Han - Surdulica, granica sa Bugarskom. Sa dužinom od 644,4 metra most Vrla je najduži most na južnom kraku međunarodnog putnog Koridora 10. Najveća visina stubova oba mosta dostiže 62 metra.

Završetak radova na izgradnji Koridora 10 imaće neprocenjiv značaj za razvoj Srbije. Naša zemlja bi na najbolji način trebalo da iskoristi svoj geografski položaj jer su srpski drumovi najkraća ruta za tranzit ljudi i robe regionom. S obzirom da je prethodne tri godine izgrađeno blizu 200 km novih autoputeva ne čudi činjenica da je u ovom periodu na naše puteve vraćeno oko 15 miliona vozila koja danas koriste ovaj region za tranzit. Izgradnjom auto-puta preusmeriće se značajan broj vozila iz azijskih zemalja ka Evropi, kao i turista ka zemljama Azije, Balkana i Južne Evrope.

Urednik emisije Koridori je Goran Maslar.

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]