Kulturni centar

U nizu malih i velikih revolucija koje su obeležile 20. vek, studentski protesti '68 zauzimaju posebno mesto. Globalno, reč je o konglomeratu raznorodnih nezadovoljstava koja su eskalirala u pobune. Od tada je prošlo pola veka, što jeste vremenski minimum za uspostavljanje istorijske distance.

I dalje se, globalno, ali i lokalno, vaga da li je uloga studentske pobune u tokovima istorije umanjena ili preuveličana. Izvesno jeste da '68 nije uzrokovala radikalne političke i ideološke rezove. No, na polju kulture i umetnosti ona je donela važne promene.

Večerašnji Kulturni centar posvećen je '68 - traganju za njenim odjecima u savremenom dobu, pre svega, u našoj sredini.

Gosti emisije su: filozof, pisac i prevodilac, dr Dragan Lakićević, direktor Balkanološkog instituta SANU, istoričar, dr Vojislav Pavlović, ilustrator, karikaturista, grafički dizajner, profesor, Jugoslav Vlahović, dramaturškinja Borka Pavićević, vizuelni umetnik Zoran Popović, filmski reditelj i vizuelni umetnik, profesor Slobodan Šijan, književnik, profesor dr Aleksandar Petrov, muzičar i advokat Milutin Trninić.

Gost nedelje je književnik Milisav Savić.

Rubrika Jubilej posvećena je pedesetogodišnjici od smrti Martina Lutera Kinga. Razmatra se fenomen "mejkover". Španska rediteljka Ines Paris govori šta su u njenoj vizuri pozitivne, a šta negativne tendencije u kulturi.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala i emisije: Danijela Purešević
Reditelji: Ivan Bukvić i Katarina Rogić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Aleksandar S. Janković, Ana Tasić, Marija Predrag Petrović, Aleksandar Žikić, Marija Nenezić, Hristina Gajović, Jasmina Mijić.
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar