Studio znanja: Laganje

Laganje je jedina čovečja privilegija koju nemaju drugi organizmi, rekao je još Dostojevski. Ove nedelje otkrivamo tajne, motive i uzroke laganja. Dobro nam došli u Studio znanja!

Laž je tvrdnja suprotna istini, jedna je od definicija. Koji su motivi za laganje, da li laganje može da bude bolest i koje su njegove posledice, samo su neka od pitanja koja ćemo postaviti našem gostu psihijatru i psihoterapeutu Aleksandru Misojčiću.

Laž je isto tako živa kao i istina, ako ne još više, rekao je Turgenjev. Zato ćemo u ovoj emisiji videti šta sve stoji iza nje, a naši gosti su - filozof profesor dr Vladimir Gvozden sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, psiholog i psihoterapeut Zoran Milivojević i sudija Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Milan Škulić.

O mestu motiva laži i laganja u književnosti upitaćemo našeg poznatog književnika, dostrukog dobitnika NIN-ove nagrade za romane "Ruski prozor" i "Islednik", Dragana Velikića.

Na našoj Nauci na sceni ugostićemo glumce koji će scenama iz predstave "Ukalupljivanje - tragedija loptanja u Srba" pozorišta "Vuk" ilustrovati motiv laganja na daskama koje život znače.

Postoji mnogo načina da se utvrdi kada neko laže, recimo prepoznavanje neverbalne komunikacije, razni trikovi i iskustvo, zatim intuicija. Ali, tu je i jedan vrlo egzaktan način - poligraf. To ćemo prikazati kroz jednu od naših priča, a tajne razotrikvanja laži u studiju će nam objasniti majstori, pravi detektivi, oni se zovu "Seguridad" i dobro su zamaskirani među našom publikom.

Pratite "Studio znanja"!

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ana Reljić
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar