Pravo na sutra: Projektil

U prvoj noći bombardovanja 1999. godine, projekil je proleteo kroz deo kuće porodice Stanković iz Šilova. Tačno u sobu u kojoj je obično spavao najstariji sin, sticajem srećnih okolnosti te noći odsutan. U susednoj prostoriji za počinak se pripremalo dvoje mlađe dece.

Miloš nam na seoskom groblju pokazuje gde su mu sahranjeni otac, sestra od strica, drugovi iz detinjstva. Kancer je bio uzrok smrti kod svakog od njih. Kaže, slika o životu postaje jasnija kada se sagleda kojom brzinom se širi groblje.

Prema nekim istraživanjima, područje Kosova i Metohije jeste najzagađenije u Evropi. Godišnje ovde od posledica zagađenja umre oko hiljadu ljudi, a broj maligniteta utrostručen je u poslednje dve godine. Crveni alam trebalo bi da je odavno upaljen.

Oni kojima je zdravlje populacije struka, po ovom pitanju nemaju usaglašen stav. Pojedini su mišljenja da se javnost zastrašuje navodnom epidemijom raka i katastrofalnim scenarijom, što nameće fatalizam i odustajanje od delotvorne preventive, drugi su isključivi u isticanju posledica bombardovanja.

Međutim, saglasni su da je stanje životne sredine jako loše, da je do zagađenja enormnih razmera došlo nemilosrdnim odnosom prema prirodnom okruženju i pre i posle bombardovanja.

Očuvanje životne sredine i posledice nemarnog odnosa prema njoj sve češće su tema brojnih debata i južno i severno od Ibra.

Urednica emisije: Tatjana Manojlović
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Goran Tomić
Reditelj: Bojan Vorkapić

broj komentara 0 pošalji komentar