Stranac u Srbiji

Nema ko se i danas ne seća reklama "Mače, idem kod Kluza", koja je bila deo svakodnevnice televizijskim gledaocima sedamdesetih godina.

Simpatičnom crnom mladiću iz Kenije je ova reklama učvrstila već stečenu poziciju popurarnosti na jugoslovenskoj estradi. Došao je u Beograd da studira, ali su njegov talenat za scenu iskoristili mnogi tadašnji menadžeri i danas poznati muzičari, čija je karijera tek kretala, te ga pozivali na svoje nastupe. Stiv Hanington Džungo Čokue je sa 15 godina iz Kenije došao u Beograd. Kao stipendista vlade SFRJ upisao je 1965. godine srednju medicinsku školu a potom i studije psihologije. Muzika ga je odvukla od studija, osnovao je grupu "Kaja funga" i izdao 2 albuma. Glumio je na filmu, u pozorištu Doma kulture "Vuk Karadžić" i "Branko Krsmanović". Imao je nekoliko svojih emisija na radiju i televiziji. Učestvovao je na omladinskim radnim akcijama sedamdesetih godina i bio je pobornik i zaljubljenik u bratsvo i jedinstvo nesvrtane Jugoslavije. Početkom 90 tih odlazi u Keniju na mesec dana, ali ostaje punih 26 godina. Pre godinu i po dana se vratio, kako kaže u emisiji, da nastavi tamo gde je stao. Okupio je ponovo muzičare u grupu "Kaja funga", koje ćemo videti u studiju na poslednjoj probi pred snimanje novog CD-a. Osnovao je "Društvo srpsko-kenijskog prijateljstva" i "Jedinstveni svetski forum za mir" kako bi dao trajni pečat i doprinos u borbi protiv nepravde, čime se ujedno zalaže za dobrobit svakog čoveka kao pojedinca. I danas, kada ima 69 godina, Stiv Hanington je uporan da uspe kao nekada. Priprema "Kenijski internacionalni festival". Pripreme se vrše i u Najrobiju i u Bogradu, te ovde okuplja muzičare i poziva na promotivnu turneju po Srbiji i po gradovima bivše Jugoslavije. Tako je već održao nekoliko koncerata na kojima su učestvovali Bora Čorba, Cile iz "Crnih bisera", Biljana Krstić, Žika Jelić iz "Ju grupe" i mnogi muzičari novije generacije. U emisiji će se Stiv sastati sa svojim prijateljima, Čuturom, legendom jugoslovenskog rokenrola i Ciletom iz grupe "Crni biseri" i evociraće uspomena na školske dane, prve svirke, na vreme ozbiljnog rokenrola u bezbrižnoj mladosti. Zašto su Stiva prozvali Steva Šumadinac objasniće nam njegovi drugovi iz Topličke ulice na Zvezdari sa kojima će se Stiv sastati posle 26 godina i ponovo zaigrati fudbal na istom mestu.

"Stiv je oduševljen što ga ljudi ni posle 26 godina odsustva iz Beograda nisu zaboravili, što ga prepoznaju na ulici, u prevozu, na javnim mestima. Ušli smo u prodavnicu ploča, gde se na gramofonu vrtela njegova ploča, koju danas traže didžejevi. Snimili smo u Knez Mihajlovoj ulici, na mestu gde je nekada postojao "Kluz", rimejk njegove reklame. Kada gledaoci, koji su živeli svoju mladost sedamdesetih i osamdesetih godina, budu videli kako Stiv izgleda u svojoj 69. godini, vratiće se u to vreme i pomisliće da ono možda još uvek traje" - kaže autorka i urednica Ranka Jakšić.

Autor i urednik: Ranka Jakšić
Reditelj: Ivana Stivens
Snimatelji: Dragoslav Bojković i Dušan Živković
Montažer: Zorica Blagojev
Muzički urednik: Valdana Marković
Organizator: Dušica Hovjecki

broj komentara 0 pošalji komentar