1968mm

Priča o jednoj od najturbulentnijih i najuticajnijih godina XX veka ispričana iz perspektve običnih ljudi, zabeležena na osmomilimetarskoj filmskoj traci iz privatnih arhiva

Grudnjaci, panteri i barikade

Ženska prava, prava crnaca, studentska i radnička prava, sloboda govora - borba za ova prava eksplodirala je 1968. godine. U drugoj epizodi serije 1968 milimetara svoja sećanja na ove burne događaje čućemo od predvodnice feminističke grupe "Ženska teroristička zavera iz pakla", militantnih Crnih pantera i francuskih anarhista.

Debora, studentkinja iz Misurija takmiči se na izboru za Mis Amerike 1968. godine. Prvi put napušta svoj rodni grad i stiže u Atlantik Siti na takmičenje. Međutim, Bev Grant i njena feministička grupa ima drugačije planove za ovaj događaj. U Parizu, anarhista, Žan Žak Leber u nameri da okupira simbol omraženog establišmenta, penje se na krov francuskog nacionalnog teatra.

Revoltiran zbog ubistva predvodnika borbe za prava crne manjine u Americi, Martina Lutera Kinga, mladi Džamal Džozef odlučuje da se priključi militantnoj organizaciji Crnih pantera u Njujorku. Sakriven iza zgrada, mladi Jan Smid snima svojom S8 kamerom prolazak ruskih tenkova ulicama Praga, dok radijski voditelj Jan Petranek žuri na posao. Biće to poslednja emisija koju je vodio na Radiju Čehoslovačke.

Nemiri, nade, sloboda i represija - preko živopisnih, autentičnih kadrova naši protagonisti prisećaju se svih svojih bitaka, svojih poraza i pobeda.

broj komentara 0 pošalji komentar