Most

Sve ljubitelje detektivsko-kriminalističke tematike, a pogotovu obožavaoce skandinavske filmske trilogije "Milenijum" kojom su osvojili svet, veoma će obradovati vest da na Drugi program RTS-a stiže popularna serija "Most". (Bron/Broen, 2011)

Dansko-švedska krimi-drama autora Hansa Rozenfelda, u režiji Henrika Džordžsona, Šarlote Siling i Lize Sive, bez sumnje ulazi na listu najboljih evropskih TV radova van engleskog govornog područja, a na RTS-u ćete imati priliku da je pogledate od 05. juna, od utorka do petka u 21.

Dugačak osam kilometara, Eresundski most je potpuno fascinantan. Na površini je to dvosmerni autoput, a ispod je železnica s ultra brzim vozovima. Ovaj most povezuje Dansku i Švedsku, tačnije Kopenhagen i Malme. A scenarista Hans Rozenfeld dosetio se da baš na tu velelepnu građevinu smesti početak radnje serije - Most.

Jedne večeri svetla na mostu su se iznenada ugasila, a kada su se ponovo upalila, ustanovljeno je da se tačno nasred njega, na granici između Švedske i Danske, nalazi leš. Policija, međutim, uskoro shvata da su u pitanju dva leša. Na mestu zločina nalaze se danski detektiv Martin Rode i mlada Saga Noren, koja isti posao obavlja u Malmeu. Razlika među njima je ogromna. Martin je policijski veteran, u trećem braku i upravo je obavio vazektomiju kako više ne bi "pravio" decu; kako se ispostavilo, ipak prekasno. Nasuprot njemu, Saga ima elemente Aspergerovog sindroma u ponašanju, loše čita i tumači emocije drugih ljudi, ne ume da se pretvara i često sve bukvalno shvata. Saga, međutim, ima dragocenu vrlinu: neverovatno je pronicljiva, izrazito analitičnog uma i veoma uporna.

Ovaj par, sastavljen od individua koje su po svojim karakterima i metodologiji rada potpuno različite, ipak uspeva da nađe zajednički jezik i reši jedan kompleksan slučaj. U jednom momentu je otvorena Pandorina kutija i duhovi prošlosti su zakucali na vrata. Priča je zanimljiva, dinamična, prepuna obrta, dok su glumačke bravure veoma uverljive i snažne.

Skandinavci su ovim delom uspeli čak da osvoje ostrvsku Bi-Bi-Sijevu publiku, koja je po pitanju ovog žanra odlično potkovana i poprilično probirljiva, jer u sopstvenom nacionalnom TV trezoru ima bogatu arhivu krimi serija. Serija je emitovana u preko sto zemalja širom sveta, a privukla je više od milion gledalaca i pobrala dobre kritike.

Uspešnost pokazuje i to što je 2 godina nakon njene premijere snimljena američka verzija istog naziva (The Bridge) s Dijanom Kriger i Demijanom Bičirom u glavnim ulogama, kao i englesko-francuska verzija (The Tunnel), koju smo emitovali na našem Drugom programu.

Uloge: Sofija Helin, Kim Bodnija, Ture Lindhart, Dag Malmberg, Rafael Peterson...
Režija: Henrik Džordžson, Šarlot Siling i Liza Siva

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 05. jun 2018, 07:31) - anonymous [neregistrovani]

Sjajno

Jedna od boljih serija koje sam gledao u poslednje vreme! Odlicni likovi, misterija i prica koja zapravo ima logican sled radnje i dogadjaja. Sve preporuke!