1968mm

Priča o jednoj od najturbulentnijih i najuticajnijih godina XX veka ispričana iz perspektive običnih ljudi, zabeležena na osmomilimetarskoj traci iz privatnih arhiva

Seks, sveci i rokenrol

Šta je zajedničko verskoj komuni u Italiji, engleskoj rok grupi u Teheranu i filmu o seksualnom obrazovanju? To su vrata koja nas vode u istraživanje duha 68-me: duhovnost, droga, seks i rokenrol su bili sastojci sna o novom otvorenom društvu.

Rokenrol i psihodelija prekidaju krutost muzičke scene. Kevin i njegov rok bend "Oskari" pozvani su u Teheran da donesu vetar promena i zapadne kulture u iransku prestonicu. U Italiji, Angela Valpini pronalazi komunu u kojoj se studenti iz cele Evrope okupljaju kako bi sanjali novo društvo kroz religiju, politiku i filozofiju.

Za to vreme u Pragu, vođa adergraund benda "Primitivci" ruši mnoge tabue i inspiriše generacije mladih Čeha. Nosi dugu kosu, a na sceni igra go ili obučen kao žena. U Minhenu, mlada Rut Gasman glumi u filmu koji po prvi put govori o seksualnost iz ženskog ugla, zaključno sa porođajem. Ovaj film, snimljen bez ikakve cenzure, bio je najgledaniji film u bioskopima širom Evrope i najveći proboj u seksualnoj revoluciji te 1968. godine.

Kroz sećanja učesnika ovih događaja, u trećem delu dokumentarne serije 1968 milimetara, slaže se slagalica u kojoj muzika, film, filozofija i duhovnost, seks i droge pomešane zajedno otkrivaju korene današnje popularne kulture. Mnogi mitovi, prava i koncepti slobode, koje danas primamo zdravo za gotovo, nastali su u burnim šezdesetim godinama XX veka, a 1968. je postala njihov simbol.

broj komentara 0 pošalji komentar