Kulturni centar: Ekranska kultura

U novoj epizodi emisije Kulturni centar, tema je Ekranska kultura. Zamišljena je da ukaže na ona dela i na one teme koje problematizuju naš odnos sve veće zavisnosti od ekrana i virtuelnog sajber prostora koji se očituje na ekranima, kao i uticaj elektronskih medija na promene u kulturološkom okruženju, redefinisanju umetničke forme i u recepcijskom kodu.

U godini u kojoj slavimo godišnjicu Televizije Beograd, možemo samo da konstatujemo da je danas ekran ušao ne samo u naše domove kao pre 60 godina, već da je to sada čitavo mnoštvo ekrana, interaktivno, zahtevno, multimedijalno, ravno kao ogledalo, virtuelno kao zemlja čuda iza Alisinog ogledala. Svaka želja i potreba za komunikacijom, saznanjem, za umetnošću, stvaralaštvom ili konzumacijom, odvija se posredstvom ekrana. Koliko sve veća zavisnost od ekrana i virtuelnog, sajber prostora donosi promene u kulturološkom okruženju. Da li je sposobna da redefiniše umetničke forme? Koliko utiče na recepcijske kodove? Može li da iz korena izmeni umetničku paradigmu i koja dela su to već učinala?

O svemu tome u večerašnjoj emisiji razmišljaju prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Novica Milić, Ivan Baletić, pozorišni reditelj, pisac Aleksandar Ilić, docent Dragan Dimčić, profesor montaže, scenarista Dimitrije Vojnov, video umetnik, Izvanredni Bob i Ana Konstantinović, pozorišna rediteljka.

Gost nedelje je pisac Dragan Velikić.

U pregledu događaja koji su obeležili proteklu nedelju, Retrovizija, ističu se javljanje uživo aktuelne dobitnice Bukerove nagrade, poljske književnice, Olge Tokarčuk uživo sa promocije njenog novog romana i susret sa trenutno vodećim britanskim romanopiscem, Ijanom Mekjuanom na Simpozijumu o delu Džona Apdajka koji je u okviru Filološkog fakulteta u Beogradu organizovala prof. dr Biljana Dojčinović.

Kritičarsko pero ovoga puta je bilo našotreno na Sterijino pozorje (Ana Tasić) i film Dedpul 2 (Strahinja Savić).

U emisiji ćemo još imati prilike da vidimo zašto će Grafički kolektiv jubilej od 70 godina postojanja proslaviti izvan Grafičkog kolektiva, a u novoj rubrici "U pripremi", videćemo šta novo priprema umetnik Milovan Destil Marković u svom ateljeu u Berlinu.

Tanku liniju između odobravanja i kritikovanja podebljava ove nedelje Meta Hočevar, poznata scenografkinja iz Slovenije koja je protekle nedelje boravila u Novom Sadu i Beogradu.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivan Bukvić
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Aleksandar Žikić, Sađa Janjić, Jasmina Vrbavac i Jasmina Mijić.
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar