Milena

Film Milena je dokumentarno-igrana stuktura o intrigantnom životu i radu čuvene multidisciplinarne umetnice Milene Pavlović Barili (Požarevac, 1909. - Njujork, 1945.) o njenom specifičnom i autentičnom senzibilitetu i o njenom uticaju na savremenu umetničku scenu i mlade umetnike različitih struka koji se inspirišu njenim radom. (2012)

Film prepliće i spaja prošlost i sadašnjost kroz ženski umetnički senzibilitet koji putuje kroz vreme; bavi se Milenom kao kreativnim putokazom, tretirajući i manje poznate segmente njenog stvaralaštva - fantastičnu poeziju i komercijalni dizajn koji je radila između ostalih i za čuveni časopis "Vogue", a govori i o stanju u institucijama kulture u Srbiji nekada i sada.

U filmu se pojavljuju ljudi koji su se u svom radu svi bavili Milenom: reditelj Đorđe Kadijević, filološkinja Adele Macola, književnice Mirjana Mitrović i Mirjana Bjelogrlić Nikolov, ilustratorka Bojana Dimitrovski, istoričarke umetnosti Irina Subotić, Žana Gvozdenović, Olivera Janković, modna dizajnerka Ingrid Huljev, kao i razni mladi umetnici i studenti koji stvaraju inspirisani Milenom sopstvena dela.

Režija: Čarna Radoičić

broj komentara 0 pošalji komentar