Nauka 2018: Strah

U savremenom svetu, koji je prepun različitih izazova, strahovi su postali normalna svakodnevnica većine od nas. Osim što se odražavaju na naš socijalni život i svakodnevne aktivnosti, strahovi utiču veoma i na naše zdravlje. Međutim, kako ih savladati?

Strah je primarna emocija koja nastaje usled opažanja - očekivanja stvarne ili zamišljene opasnosti, ili pak ozbiljne pretnje. To je urođena, genetski programirana reakcija na preteći ili bolan stimulus. Na fiziološkom planu, ispoljava se ubrzanim radom srca, porastom tonusa mišića, povišenim krvnim pritiskom, povećanim lučenjem adrenalina, ubrzanim disanjem, sušenjem usta i drugim simptomima. Na planu ponašanja, manifestuje se karakterističnim držanjem tela koje je biološki svrsishodna signalna reakcija na opasnost. Jedan je od najefikasnijih i naravno najnehumanijih načina upravljanja ljudima i drugim živim bićima. Strah je osećaj depersonalizacije i urušavanja sopstvene ličnosti.

Savladati strahove nije nimalo lako i često zahteva iscrpne terapije i stručnu pomoć, međutim, postoje neki trikovi koji vam trenutno mogu pomoći da se oslobodite straha i naučite da kontrolišete situaciju u kojoj se nalazite. U emisiji o strahovima govore prof. dr Branko Vuković, neuropsihijatar i načelnik Odeljenja za specijalističko-konsultativne preglede Bolnice za psihijatriju KBC "Dr Dragiša Mišović" Dedinje, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatolog i načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA i drugi.

Urednik emisije: Aleksandra Daničić
Novinar: Julijana Vincan
Montaža: Vladimir Jović

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 08. jun 2018, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

Strah

Dobra i korisna emisija...da li ima još negde na internetu da se pogleda da mogu da je pokažem sinu koji ima skroz poremećen bioritam i non stop je nezadovoljan sobom i u konstantnom je stresu.