Trezor: Prva satelitska stanica, jun 1974

Satelit u Ivanjici, Satelit YU, Aprilsko rušenje i Reč inženjera

Satelit u Ivanjici (skraćeno) - iz serije Gledaoci i televizija. Emisija je snimljena u toku priprema za prenose sa Olimpijskih igara u Montrealu i govori o tome kako će prenos za Evropu ići preko naše zemaljske stanice u selu Prilike kod Ivanjice, koja može da preuzima programe iz Južne i Severne Amerike, cele Evrope, Afrike i Bliskog istoka. JRT neće samo primati prenos Igara, već će posredstvom zemaljske stanice u Ivanjici i tehničkih uređaja Televizije Beograd za konverziju TV signala prosleđivati veliki deo TV prenosa olimpijskih igara ostalim članicama Evrovizije. Satelitsku stanicu u Ivanjici izgradila je PTT, a jedan deo je kasnije podignut za potrebe televizijskih prenosa. U današnjem skraćenom izdanju ove emisije, saznaće se i to da je JRT od početka članica organizacije Svetskog telekomunikacionog sistema sa sedištem u Vašingtonu, o tome kolika je cena prenosa (prenos u trajanju od 10 minuta  košta od 10 do 12 zlatnih švajcarskih franaka), koštaju naravno i uređaji, instalacije, pa i autorska prava za prenose i razmenu emisija, ali najskuplji u tom trenutku za nas bila je nabavka konvertora sa NTSC američkog sistema i francuskog Sekam na nemački Pal sistem u kojem je i Jugoslavija. Za OI u Montrealu aktivne su bile u Evropi satelitske stanice u Italiji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Jugoslaviji.

- Učesnici: inž. Branko Matijašević, novinar Borivoje Popović
- Realizacija: organizator Milija Ivanović, snimatelj Zaviša Stojković, montažer Olgica Momić, reditelj Vera Ivković, urednik Borivoje Popović
- Premijerno emitovanje 27.06.1976, Dokumentarno-feljtonistička redakcija, emitovano 29.12.1998. u "Teveteci" i 07.04.2006, 20.04.2010. u "Trezoru"

Satelit YU - iz serije 22 miliona. Ekipa Televizije Beograd posetila je zemaljsku Satelitsku stanicu "Jugoslavija" u Prilikama kraj Ivanjice. Povod ove posete je puštanje u rad nove satelitske stanice YU 2 koju je svečano otvorio Branislav Ikonić, ovom prilikom snimljen je složen proces prebacivanja celog telekomunikacionog sistema sa stanice YU 1 na YU 2, da bi se izvršili remontni radovi na satelitskoj stanici YU 1 i nakon toga ona ponovo pustila u rad. Satelitsku stanicu YU 1 pustio je u rad Josip Broz Tito 1974. a tokom Olimpijade u Montrealu bila je neizbežan zemaljski punkt za prenos slike za jedan deo Evrope, Afriku i Bliski istok. Kako je bilo nekad, 1974. i 1976 i kako danas, 1983. godine govori tehnička i inženjerska posada stanice Satelit YU.
* Producent Rade Pejčinović, snimatelj Milan Hrecak, rasvetljivač Rade Veselinović, snimatelj zvuka Milan Davidović, muzički saradnik Dorijan Šetina, tekst čitala Draga Jonaš; obrada zvuka Rihard Merc, Nebojša Stojanović; montažer Vuksan Lukovac; sekretarica režije Milica Barjaktarević; reditelj Milan Topalovački
* Premijerno emitovano 03.01.1983, Redakcija dokumentarnog programa; reprizirano u "Trezoru" 02.11.2005, 24.10.2010

Aprilsko rušenje - Zemaljska satelitska stanica "Jugoslavija" u Prilikama kod Ivanjice, gađana je je  13, 19. i 30. aprila 1999. Kompleks koji je sadržavao stanicu YU 1 prečnika 35 m (od 1974. za atlanske kontinente Južnu i Severna Amerike, deo Zapadne Afrike i Evrope), stanicu YU 2 prečnika 35 m (od 1983. za Indijski okean, Aziju i Australiju)  stanicu YU 3 prečnika 15 m (od 1993. za Evropu i severni deo Afrike). Od siline eksplozije teže i lakše je ranjeno više osoba i oštećeno više od 150 kuća.  Sve tri stanice su potpuno uništene i prekinut je satelitski saobraćaj sa Evropom, Amerikom, Australijom, Azijom i Afrikom. Televizija je 1976. prvi put iskoristila ovo tehničko dostignuće za direktne prenose Letnjih olimpijskih igara iz Montreala. Jugoslovenski gledaoci preko YU 1 u Ivanjici gledali su tada uživo kako Momir Petković i Matija Ljubek o svajaju zlato; Tadija Kačar, Ivica Frgić i košarkaši ostavaju srebro; Ace Rusevski, Matija Ljubek i Slavko Obadov bronzu.  Satelitska stanica u Ivanjici danas, obnovljena je i radi u režimu koji odgovara digitalnoj tehnološkoj eri.

Reč inženjera - Inž. Aleksandar Stojković govori o saradnji sa inženjerima i tehničarima PTT tokom izgradnje Satelitske stanice u Ivanjici i kasnijih faza njenog razvoja. Inž. Stojković radio je u TVB od 1973. do 1999. i bavio se tokom svog radnog veka Standardima i njihovoj primeni u očuvanju i unapređenju tehničkog kvaliteta televizijskog programa.  Najčešće spominjana imena sa kojima je sarađivao naš Aca jesu Đorđe Rašeta, Avram Sion, Milenko Stojković. Govori o teškoćama rada najviše zbog toga što su u Stanici na istom zadatku istovremeno radili i veoma stari i novi uređaji; najviše vremena se posvećivalo održavanju  kvaliteta signala, a jednom mesečno vršeno je merenje trase u oba smera; dalje govori o tome kakva je atrakcija za svakog bilo to što su se veliki reflektori prečnika od 15 do 30 metara mogli okretati oko svoje ose, a isto tako i obariti na leđa, i naravno daje objašnjenje zašto je to bilo potrebno.

- Učesnici: inž Aleksandar Stojković u TVB od 1973. do 1999, sagovornik Bojana Andrić
-  Snimatelj Milena Jekić, saradnik Bojana Milojević, urednik istraživač Vesna Ignjatović, grafička obrada Aleksandar Pavlović, montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić
- Snimano 13.04.2010, premijerno emitovano u "Trezoru" 20. aprila 2010, redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar