Koridori

Konferencija "Gradimo zajedno: Srbija, Italija, Crna Gora" koja je održana u Beogradu bila je prilika da Srbija prikaže šta je sve uradila u oblasti infrastrukture, ali i prilike koje postoje za nova ulaganja, jer bez infrastrukture nema bržeg razvoja Srbije i regiona.

Projekti koje Srbija realizuje predstavljaju šansu za uspostavljanje još bolje saradnje zemalja regiona u oblasti infastrukture i saobraćaja. Vrednost svih infrastrukturnih projekata koje Srbija realizuje iznosi oko 16 milijardi evra.

U Srbiji je, prvi put posle 80 godina, počela rekonstrukcija regionalne pruge na deonici Požarevac-Majdanpek. Ovo je prva pruga koju železnica obnavlja svojim novcem. Pruga je duga 90 kilometara i trebalo bi da bude u potpunosti rekonstrisana do 21. novembra kada će vozovi ovom prugom umesto dosadašnjih od 10 do 40 km na čas saobraćati prosečnom brzinom od 80 km na sat. Završetkom remonta pruge biće stvoreni uslovi za ponovno uspostavljanje putničkog saobraćaja između Požarevca i Majdanpeka, a vreme putovanja sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta.

Srbija će narednih dana biti centar putarske industrije regiona. U Beogradu se u organizaciji JP "Putevi Srbije" i Srpskog društva za puteve "Via Vita", a pod pokroviteljstvom ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održava treći po redu Srpski kongres o putevima. Kongres treba da obezbedi jedinstven forum u cilju razmene najnovijih naučnih i stručnih saznanja, novih metoda i tehnologija, koje predstavljaju rešenja iz najbolje prakse iz celog sveta. Osnovni cilj skupa jeste da učesnici razmenom znanja i iskustava iz putnog i saobraćajnog inženjerstva, stvore mogućnost za njegovu primenu u svojim sredinama, odnosno zemljama, i na taj način unaprede putnu mrežu i putnu privredu za dobrobit ekonomije i društva u celini.

Ekipa emisije "Koridori" ove nedelje obišla je trasu auto-puta E-763 u izgradnji, takozvanog Koridora 11, od Obrenovca do Ljiga. Ove deonice biće deo budućeg auto-puta Beograd-Preljina, odnosno budućeg putnog pravca Beograd - Južni Jadran. Izgradnjom ovog auto-puta ostvariće se bolja putna veza Srbije prema Crnoj Gori i luci Bar što će omogućiti integrisanje Srbije u kontejnerske tokove i privlačenje međunarodnih tokova roba i putnika. Na Koridoru 11 od Obrenovca do Ljiga ove godine biće završena ukupno 103 kilometra auto-puta.

Urednik emisije "Koridori" je Goran Maslar

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]