Pobuna na Kejnu

Ambiciozni Vili Kit je idealima vođen, mladi mornarički oficir koji je nakon sticanja diplome na Prinstonu tokom ratne 1943. raspoređen na brod Kejn, razarač i minolovac kojim zapoveda iskusni poručnik Filip Fransis Kvig. (The Caine Mutiny, 1954)

Kejn je brod manje vojne važnosti koji pored Kviga vode pošten ali ne naročito bistar prvi oficir Stiv Merik, neodgovorni skiper DeVris, te smireni poručnik Tom Kifer, oficir zadužen za komunikacije koji je u civilnom životu književnik.

Nakon što je njihov brod dospeo na pučinu, Kifer će prvi da primeti iracionalno ponašanje izuzetno i često bezrazložno strogog Kviga, neurotičnog čoveka preke naravi. A nakon što je Kvig zbog ukradenih jagoda izazvao priličnu gužvu, u njegovu će mentalnu stabilnost da posumnja i Merik. Nakon što je u skorom naletu tajfuna Kvig potpuno podlegao panici, Merik će da preuzme komandu, a kao svog pomoćnika odabraće upravo Vilija. Sve će ovo naposletku da dovede do procesa pred vojnim sudom...

Godine 1955. nominovana za sedam Oskara, uključujući one za najbolji film, scenario te glavnu i sporednu mušku ulogu, i nominovana za dve nagrade BAFTA, odlična ratna sudska drama uglednog Edvarda Dmitrika, izuzetno je uspešna adaptacija Pulicerovom nagradom ovenčanog istoimenog romana američkog književnika Hermana Vuka.

Uloge: Hamfri Bogart, Hoze Ferer, Van Džonson, Fred Makmari...

Režija: Edvard Dmitrik

broj komentara 0 pošalji komentar