Žene diktatora: Opasnice

Posle velikog uspeha prve sezone, stižu nam tri nove epizode, poznate francuske dokumentarne serije, u kojima ćemo otkriti položaj i ulogu žena poznatih svetskih diktatora i autokrata.

Prva epizoda druge sezone vodi nas u svet ozloglašenih prvih dama koje su umele da vređaju, čak, i tuku svoje podanike. Bile su ravnodušne prema skandalima i bilo ih je nemoguće kontrolisati.

Devi Sukarno, upoznala je svoga 58-godišnjeg muža kao srednjoškolka u privatnom klubu u Japanu koji je bio poznat po šarmantnim hostesama. Sukarno, prosvećeni vladar, koga i danas smatraju ocem Indonezije, sa pet brakova iza sebe, tajno se ženi mladom Japankom. Lukava i samoobrazovana Devi ubrzo postaje bezobzirna.

Nadežda Konstantinovna Krupska, Lenjinova žena i saradnica, utemeljivač obrazovnog metoda, neumorno je širila Lenjinove ideje. Staljinu je bila najveća prepreka da potpuno preuzme vlast. Ona je to isticala i javno se suprotstavljala Staljinu. Vređala ga je ideološki i politički. Posle Lenjinove smrti, Staljin je radio sve da Krupska umre. Čak su kružile i glasine da ju je nekako otrovao.

General Norijega se još kao mladi oficir oženio elegantnom Felisidad koju je upoznao na školskoj igranci. Čim je došao na čelo zemlje, prva dama zna da je nedodirljiva i postaje ljubomornija i mrzovoljnija. Jednoj muževljevoj ljubavnici je izgrebala lice, a sumnja se da je drugu gurnula kroz prozor. Panamom vlada teror a kruže i glasine da je prva dama, poput muža, izvan kontrole.

Ljubavna priča predsednika Zimbabvea, Mugabea i mlade Grejs Marufu počinje u predsedničkoj palati. Robert, već oženjen, primećuje mladu sekretaricu. Ona postaje ljubavnica 40 godina starijeg predsednika. Preljubnici su dobili ćerku.

Mugabeova prva žena, koju narod obožava, umire 1992. Četiri godine kasnije,
sekretarica postaje prva dama. Bio ju je glas kupoholičarke, zvali su je "Guči Grejs". Prva dama dobija monopol nad proizvodnjom mleka i izgrađuje kult ličnosti i zahteva da je zovu doktorom jer je na univerzitetu prijavila tezu koju nikad nije odbranila.

 

broj komentara 0 pošalji komentar