Pravo na sutra: Nada i strepnja

Lep je osećaj kada iz temelja niče kuća, kada se slaže cigla na ciglu, blok na blok, kada iza majstorskih ruku ostaju novi zidovi i nebo iznad obeleženog parčeta zemlje čeka krov koji će pokriti nečiji budući dom.

Naročito je dirljivo kada taj dom čekaju oni kojima je krov nad glavom san koji sanjaju dugo. U selu Bušince niče kuća za višečlanu porodicu samohrane majke Dragane Stojković, koja je kao žrtva porodičnog nasilja pre punih šest godina napustila dom i sa svojom decom donekle pronašla mir u privremenom smeštaju u susednom selu Tirince.

Posećivali smo Stojkoviće u više navrata. Uslovi u kojima odrastaju Draganina deca dirnuli su mnoge do kojih je poruka stigla. U našoj emisiji čulo se i obećanje da će dobiti krov nad glavom.

Uz pomoć institucija i ljudi velikog srca, Stojkovići će se do jeseni useliti u novu kuću. Stefan, najstariji sin Stojkovića, odnedavno radi kao pomoćni radnik u OŠ "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici. Brzo smo shvatili da ovde škola nije samo obrazovna institucija. Na području, gde osim zaposlenja u školstvu, zdravstvu, obrazovanju, za mlade ljude poslovnih šansi gotovo da nema, energična direktorka škole, puna preduzetničkih ideja, osmišljava i polako realizuje jedan po jedan projekat.

Ispratili smo i maturante iz Šilova na veče koje se pamti celoga žvota, a sa mališanima iz ovoga mesta gledali smo veselu dečju pozorišnu predstavu...

Međutim, na surovu kosovskometohijsku realnost podsećaju nas u Suvom Dolu kod Lipljana, gde je grupa Albanaca nedavno upala u školsko dvorište, maltretirala decu koja su se tu igrala i demolirala školsku zgadu.

Urednica emisije: Tatjana Manojlović
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Goran Tomić
Reditelj: Bojan Vorkapić

broj komentara 0 pošalji komentar