Velikani

Karađorđe Petrović (1762-1817)

U periodu od Kočine krajine do Prvog srpskog ustanka u dva navrata Karađorđe se odmetao u hajduke. Hajdučku slavu nije stekao brzo jer je bio u četama slavnih harambaša Laze Dobrića i Stanoja Glavaša. Odluka o podizanju ustanka i izboru „glave i starešine" donesena je na Sretenje 1804. na zboru u Orašcu.

Stanoje Glavaš i Teodosije Marićević odbili su predloge da budu ustanički vođe. Izabran je Karađorđe, iako je to, zbog svoje preke naravi, u tri navrata odbijao. Vožd je, uz vojničke, pokazao i organizatorske i pregovaračke sposobnosti. Svoje saborce je hrabrio rečima: „Ne bojte se, oni se bore za gospodstvo, a mi za slobodu". Uviđajući značaj prosvete i obrazovanja svom narodu je poručivao: „Slušajte vaše učitelje i poštujte ih. Ja ih ne razlikujem od mojih vojvoda; učitelj i vojvoda preda mnom su ravni. Vidite, mi imamo dovoljno mišica za odbranu Srbije, ali nemamo dovoljno veštih ljudi za upravljanje. Da mi znamo državu voditi onako kako znamo voditi vojsku, drugačije bi sada stajali".

Slom Prvog srpskog ustanka je obeležen begom ustaničkog vožda Karađorđa, njegove porodice i njegovih vojvoda iz Srbije u Austriju. U nameri da doprinese novom ustaničkom impulsu borbe za slobodu, vratio se u Srbiju. Tu je izgubio glavu od onih kojima je vazalska vlast bila preča nego slobodarska čast...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

broj komentara 0 pošalji komentar