Savremeni svetski pisci: Salman Ruždi

Zbog čega je fantastika dobar način da se govori o stvarnosti, kako je tema identiteta postala politička stvar, na koji način nove i stare migracije menjaju svet, zašto je pitanje religije danas aktuelnije nego ikada, zbog čega želi da svoj životni krug zatvori u Njujorku - u ekskluzivnom intervjuu Nede Valčić Lazović sa Salmanom Ruždijem.

Devedesetih godina prošlog veka afera Ruždi protresla je svet - 1989. zbog "huljenja Islama, Muhameda i Kurana" Ajatolah Homeini je protiv Ruždija izrekao fatvu - smrtnu kaznu i pozvao muslimanski svet da to sprovede u delo. Ruždi će zbog toga godinama živeti u najvećoj ilegali: čuvaće ga agenti specijalnih službi a zbog kontroverzi koje su pratile roman, ubijeno je na desetine ljudi širom sveta. Iako se zvanični Iran još 1998. ogradio od fatve, ona nije povučena, te je pretnja još uvek "na snazi". Verovatno je i zbog toga teško doći do Ruždija koji i danas živi u specijalnom režimu života, pa je ovaj razgovor vođen u posebnim okolnostima. 

Rođen 1947. u Bombaju u Indiji, Salman Ruždi završio je studije u Engleskoj. Za svoj drugi naslov "Deca ponoći" objavljen 1981. dobio je nagrade Buker a zatim Buker nad Bukerima.

Autor je i brojnih proznih naslova među kojima su i romani "Sramota", "Satanski stihovi", "Mavrov poslednji uzdah", "Klovn Šalimar", "Čarobnica iz Firence", kao i "Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći" - novi naslov koji se nedavno pojavio i kod nas.

Urednik Neda Valčić Lazović, reditelj Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar