Nauka 50: Krst

Kako tumačiti čovekovu žudnju i čežnju za vajanjem krsta, možda, najzagonetnijeg simbola u istoriji čovečanstva? Kada je osmišljen prvi krst koji najviše sliči današnjima?

Pedeset ni po čemu nije osobit broj, ali nije ni nezanimljiv. Pitagorejci ga nisu slavili, iako su brojevima pripisivali božanska svojstva. Ni savremeni matematičari ga ne izdvajaju. Deljiv je sa 1, 2, 5, 10, 25 i sa samim sobom, rimski se piše kao veliko latinično slovo L, u računarskom ili digitalnom obliku to je niz od 110010, u "Kabali" postoji 50 kapija mudrosti i 50 kapija nečistoće, u religiji - pa i u svakodnevnom životu - obeležava veliki jubilej, u procentima označava savršenu polovinu, u fizici je jedan od sedam "magičnih brojeva" koji predstavljaju zbir izuzetno čvrsto povezanih protona ili neutrona u jezgru atoma, a u hemiji je to atomski broj kalaja. U sledećim sedmicama naši sagovornici razotkriće vam šta svaki od navedenih pojmova oličava u duhu najnovijih naučnih saznanja i u svetlu najdrevnijih tumačenja.

U ovoj epizodi "Nauke 50" autor serije Stanko Stojiljković razgovora sa prof. dr Draganom Radenovićem. Krst je simbol objedinjenja. Nije uzalud rečeno: svako svoj krst nosi. "Krst je nalik Pandorinoj kutiji. Ako ga gledate spolja, on samo nešto sluti; kada ga otvorite, iz njega izađe nešto neočekivano", smatra prof. dr Dragan Radenović, vajar i filozof, a sa njime razgovaramo o filozofskim, kultnim i sakralnim značenjima krsta.

Autor serije: Stanko Stojiljković
Urednik serije: Aleksandra Daničić
Montaža: Vladimir Jović
Režija: Milica Mitrović

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jun 2018, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Krst ima matematicku definiciju......

Krst ne pripada istoriji. Pripada nauci.
Upitnik..
A jeli ili nije.? Ono drugo, nesto trece.?
Krst je presjek dvije prave pod uglom od devedeset stepeni....
I zato nemoj traziti slicnost sa ovim ili onim krstom.
Svi krstovi imaju samo jednu slicnost. To je devedeset stepeni.
Slicni su sami sebi.

(četvrtak, 21. jun 2018, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Nauka brani krst..

Ne moze nauka bez krsta opstati.U svim olicima ga brani.Zato ga necemo tumaciti.Ovdje samo dva primjera.
1.) Karteski koordinantni system.U ravni i u prostoru.
2.) Arhimed je krst u konstrukciju broda uzidao.