Šta su sve tehnologije uradile za nas: Digitalni eko-sistemi

Svedoci smo da ceo svet prolazi kroz dinamičan proces digitalnih transformacija, koji omogućava da jednostavnije i brže obavljamo svakodnevne aktivnosti i da se ostvaruju uslovi za novi kvalitet života. Proces digitalizacije postaje vodeći faktor u projektovanju i konstruisanju optimalnih uređaja po meri čoveka, koji se sve češće, zbog svoje ekonomičnosti i jednostavnosti u primeni, nazivaju i digitalni eko-sistemi.

Koliko je važna sprega državnih organa, javnih preduzeća, operatora fiksne i mobilne telefonije, pružalaca internet servisa, finansijskih organizacija i drugih institucija, u primeni novih tehnologija i stvaranju digitalnog eko-sistema govorili su stručnjaci na međunarodnoj konferenciji i izložbi Infoteh, koja se i ove godine održala početkom juna u Aranđelovcu.

Centar za istraživanje programa i auditorijuma RTS, obradio je anketu na uzorku od 800 domaćinstava u Srbiji, u kojima je anketirano po jedno lice starije od 18 godina, a pitanja su se između ostalih odnosila i na mišljenje stanovništva o korišćenju interneta. Tako na primer, na pitanje da li internet koristite svakog dana, 75,3% populacije odgovorilo da koristi internet svakog, ili skoro svakog dana, dok je 15,8% je odgogovorilo da ga koristi jednom nedeljno. Na pitanje o kupovini i prodaji putem interneta, 31,9% je odgovorilo da koristi internet za kupovinu, odnosno za prodaju, dok 68,1% još uvek ne trguje na taj način. Poverenje u sistem plaćanja računa i trgovinu putem interneta ima 26,7% ispitanika, dok 25,1% nema poverenje u plaćanje putem interneta. Što se tiče bezbednosti podataka na internetu samo 9,8% misli da je bezbedno, dok nešto više od polovine ispitanika misli da podaci na internetu nisu zaštićeni.

U emisiji učestvuju: dr Miloš Milovanović, docent, Katedra za IT, FON, Univerzitet u Beogradu; Sava Savić, pomoćnik ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije; Drgan Stokić, generalni direktor ATOS IT Solutions and Sevices; Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije; Branko Milikić, menadžer poslovnog razvja Halcom; Marko Elazar, rukovodilac prodaje Ibis instruments; Dejan Čutović, specijalista za tehnologije Fujitsu; Saša Đorđević, šef Službe za digitalnu transformaciju i dizajn Telekom Srbija i Nemanja Jovanović, konsultant Telegroup.

Urednica je Olivera Kosić

broj komentara 0 pošalji komentar