Književno blokče: Fantastika

U jednoj pomalo netipičnoj porodici, koju čine baka, unuci Nađa i Vuk i Nađin stalno prisutni drug Miloš, pokazaće se da književni pojmovi nisu vezani samo za školu i časove. Na duhovit, zanimljiv način, kroz razne situacije i odnose članova porodice, biće objašnjeni termini poput epiteta, fantastike, ironije, groteske...

Nesvesna koliko su ti pojmovi prisutni u njenom svakodnevnom životu, porodica ima jednu prednost - najmlađeg člana, Vuka, koji sa lakoćom uočava da su svakodnevna komunikacija i razne situacije "preplavljeni" metaforama, anegdotama, metonimijom, tokom svesti i raznim drugim pojmovima iz književne terminologije.

Serija "Književno blokče" ima deset epizoda od po deset minuta, a svaka epizoda bavi se jednim pojmom. Namenjena je pre svega starijim osnovcima i srednjoškolcima, ali i najširem gledalištu.

Četvrta epizoda - fantastika

Baka i Nađa se dogovaraju da se odviknu od radija, odnosno interneta. Problem se javlja kada obe postaju zavisne od - televizije. Baka je opčinjena prodajom raznoraznih "jedinstvenih" pomagala preko televizije, a njenu impulsivnu kupovinu pokušavaju da zaustave ostali ukućani. Od Vuka, koji sve to posmatra sa "naučnog" stanovišta, saznaće da iako fantastika, kao književni žanr, star koliko i književnost, barata natprirodnim elementima, ona, kao ni sama književnost, nikada nije odvojena od života. Još od bajki i mitova, pa do epske i naučne fantastike, uvek se bavi promišljanjem života - pa čak i kada je TV prodaja u pitanju.

Uloge tumače: Nada Blam (baka), Aleksa Kovačević (Vuk), Teodora Drljača (Nađa) i Igor Demirović (Miloš).

Urednik serije: Tatjana Cvejić
Reditelj: Igor Basorović
Stručni tekst: Natalija Jovanović
Scenario: Kristina Đuković
Izvršni producent: Ana Todorov
Direktor fotografije: Dragoslav Bojković
Scenograf: Aleksandar Cvijanović
Kostimograf: Aleksandra Aleksandrić
Tonski snimatelj: Srđan Bajski
Majstor svetla: Zoran Milošević
Glavni organizator: Jelka Guk Vlatković
Pomoćnik reditelja: Marko Rajić

broj komentara 0 pošalji komentar