Vavilon

Junsku emisiju Vavilona otvara prilog posvećen Olgi Tokarčuk, poljskoj književnici koja je ove godine nova dobitnica Bukera. O njoj i njenom stvaralaštvu govori prevodilac Milica Markić koja ju je i uvela u našu književnost prevodeći njene knjige za IK Paideju, a u emisiji će biti zabeleženo i uključenje posredstvom linka same Olge Tokarčuk.

U ovoj emisiji predstavljamo i dva pisca mlađe generacije, pesnika Bojana Savića Ostojića sa kojim razgovaramo o njegovom novom, eksperimentalnom romanu Punkt i prozaistu Ota Oltvanjija koji otkriva kakva je razlika između magije i misterije u njegovoj novoj zbirci pripovedaka Priče magije i misterije.

Mala izdavačka kuća IPC media, odlučila se na veoma ambiciozan projekat, objavljivanje obimnog romana, Pustolovine i nedaće Makrola osmatrača, nama do sada nepoznatog ali veoma nagrađivanog latinoameričkog klasika, Alvara Mutisa. O Mutisu i o romanu govore prevodilac Dragana Bajić i urednik Aleksandar Božić.

Poeziju ovoga puta čita Branislav Živanović, čija se zbirka Sidro našla u najužem izboru za nagradu Branko Miljković.

U Vavilonu će još biti reči i o Festivalu fantastične književnosti, Art anima i o studiji Dimitrija Tasića, Dno i sjaj, posvećenoj poeziji Dušana Matića.

U sećanje na nedavno preminulog Vojislava V. Jovanovića, govori Marjan Čakarević.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]