Nauka 50: Sajber rat

Da li je prividni ili virtuelni svet postao savršeno okruženje za krađu novca, podataka, identiteta i državnih tajni? Sve što nije izvodljivo u stvarnom, u virtuelnom svetu jeste? Postoje li ikakva ograničenja? Koje su najveće bitke do sada vođene u sajber ratu? Da li je Nikola Tesla naslutio sajber rat, imajući u vidu da je predvideo internet?

Pedeset ni po čemu nije osobit broj, ali nije ni nezanimljiv. Pitagorejci ga nisu slavili, iako su brojevima pripisivali božanska svojstva. Ni savremeni matematičari ga ne izdvajaju. Deljiv je sa 1, 2, 5, 10, 25 i sa samim sobom, rimski se piše kao veliko latinično slovo L, u računarskom ili digitalnom obliku to je niz od 110010, u "Kabali" postoji 50 kapija mudrosti i 50 kapija nečistoće, u religiji - pa i u svakodnevnom životu - obeležava veliki jubilej, u procentima označava savršenu polovinu, u fizici je jedan od sedam "magičnih brojeva" koji predstavljaju zbir izuzetno čvrsto povezanih protona ili neutrona u jezgru atoma, a u hemiji je to atomski broj kalaja. U sledećim sedmicama naši sagovornici razotkriće vam šta svaki od navedenih pojmova oličava u duhu najnovijih naučnih saznanja i u svetlu najdrevnijih tumačenja.

U novoj epizodi "Nauke 50", autor serije Stanko Stojiljković razgovora sa prof. dr Radomirom Mihajlovićem. Profesor Mihajlović više od dvadeset godina bavi se problematikom sajber bezbednosti, prediktivnom analizom i ekonomskim rizicima. Radi na Katedri za računarske nauke njujorškog Instituta za tehnologiju. Jedini je stranac koji je učestvovao u čuvenom američkom vojnom projektu "Rat zvezda". Od 2003. godine je član Akademije nauka države Njujork. Najdrastičniji primer političkih sajber napada su aktivnosti "Anonimnih" . Oni se deklarišu da koriste principe računarstva za pravične ciljeve, gde definicija pravičnosti ostaje nezvanična, široka, uprošćena i, uglavnom, prihvatljiva bez mnogo analiziranja širem sloju publike.

Prof. dr Rade Mihajlović iz Njujorškog instituta za tehnologiju, stručnjak za sajber bezbednost smatra: "Sajber prostor je prostor sa svim računarskim mašinama i programima, umreženim i neumreženim".

Autor serije: Stanko Stojiljković
Urednik serije: Aleksandra Daničić
Montaža: Vladimir Jović
Režija: Milica Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar