Youth heroes

Treću godinu zaredom, EXIT fondacija u saradnji sa partnerima projekta, sprovodi konkurse za izbor laureata ovog priznanja. Svečanost dodele nagrada je i prva prilika za upoznavanje šire javnosti sa mladima koji zaslužuju da ih pohvalimo, nagradimo i da se njima ponosimo.

Ko su dobitnici priznanja "Youth heroes"? To su svi oni mladi ljudi koji stvaraju u tišini i postižu velike uspehe, osvajaju medalje na međunarodnim naučnim takmičenjima, unapređuju svoju lokalnu zajednicu, oni koji stvaraju vrhunska umetnička dela, osmišljavaju kreativne poduhvate i pokreću uspešne kompanije, a do sada su bili nedovoljno vidljivi i zastupljeni u medijima.

Emisija je posvećena svečanosti dodele priznanja pobednicima trećeg po redu konkursa "Youth Heroes", koji je realizovala EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz partnersku podršku Radio-televizije Srbije, kompanije Ringier Axel Springer, HR centra Beograd i izdavačke kuće "Vulkan".

Cilj konkursa "Youth heroes" je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor.

I ove godine, od pristiglih prijava, žiri je odabrao petnaest mladih heroja kojima su dodeljene nagrade u četiri oblasti: obrazovanje/nauka, preduzetništvo/kreativna industrija, kultura/umetnost i društveni aktivizam.

Osim plaketa i statueta "Youth heroes" za izuzetan doprinos društvu, svi laureati su dobili i set ulaznica za EXIT i Sea Dance festivale, besplatne tečajeve ličnog razvoja (HR centar Beograd) i knjige (izdavačke kuće "Vulkan").

Prvaci u svojim oblastima dobili su i novčane nagrade, u iznosu od po 100.000 dinara.

Najboljim studentima u oblasti obrazovanja i nauke su uručene nagrade i to: prva nagrada Vuku Radoviću, olimpijcu u oblasti astronomije i fizike, druga Stefanu Šušnjaru, višestrukom državnom prvaku u fizici, dok je treća nagrada dodeljena Andreju Kukurzaru, studentu prve godine fakulteta, koji postiže izvrsne rezultate na međunarodnim olimpijadama iz hemije.
Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Filip Bošković, dobitnik najprestižnije studentske nagrade na svetu za dostignuća u molekularnoj biologiji, Vanja Šarković, doktorantkinja astronomije Univerziteta u Lajdenu, kao i Andrea Nikolić, nagrađivana studentkinja prava, koja će školovanje nastaviti na Kembridžu.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobila je Milica Knežević, koja različitim akcijama podstiče i menja okruženje za sebe i za druge osobe sa invaliditetom, drugu Tamara Kojić, inicijatorka projekata "Kilometar kose" i "Rok kamp za devojčice", dok je treću nagradu dobio Marko Jozić, jedan od osnivača udruženja "Novo kulturno naselje".

Mladi heroji preduzetništva su Branislav Jovanović, osnivač brenda domaćih suhomesnatih proizvoda "BUT&CO", Vladimir Stanković, osnivač platforme "PetGuards", prvog projekta na Balkanu namenjenog čuvanju kućnih ljubimaca i Igor Graić, koji je napravio prvu društvenu mrežu za ljubav na svetu.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Andreju Josifovskom - "Pijanisti", koji promoviše uličnu umetnost i muralima ulepšava gradove u Srbiji, Uni Stanić, studentkinji Master studija violine u Beču i virtuoznoj umetnici i Stefanu Žariću, nagrađivanom istoričaru umetnosti, koji se bavi proučavanjem modnog nasleđa Srbije.

Specijalno priznanje "Youth Heroes" dodeljeno je Matematičkoj gimnaziji iz Beograda, čiji đaci decenijama postižu sjajne rezultate u oblasti matematike, prirodnih nauka i informatike.

Članovi žirija bili su: Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR Naftne Industrije Srbije, Nikola Božić, programski direktor IS Petnica, Nenad Blagojević, osnivač portala pricesadusom.com, Maja Dimitrijević, predstavnica medijske kuće Ringier Axel Springer i Ivan Petrović, predsednik UO EXIT fondacije.

U emisiji, osim dobitnika nagrada, govore: predsednik UO EXIT fondacije, Ivan Petrović, Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR Naftne Industrije Srbije i svojevrsni domaćin ovogodišnje svečanosti dodele nagrada Youth heroes - Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

"Mladi su potencijal, stožer društva i ključ napretka zajednice, ali ukoliko su oni ujedno ispravan primer i neophodan vodič svojoj generaciji, onda su oni istinski heroji, na njih treba da se ugledamo, njih treba da podržimo, njima da se ponosimo - izjavila je između ostalog na ceremoniji dodele priznanja ovogodišnjim dobitnicima, gospođa Snežana Lakićević (Naftna industrija Srbije).

Zahvaljujući medijskom partnerstvu sa RTS-om, nosioci priznanja "Youth heroes" biće promovisani u programima čitavog sistema Javnog medijskog servisa Srbije, a verujemo i na drugim medijskim platformama medija koji prepoznaju cilj projekta "Mladi heroji Srbije/Youth heroes"- da podržimo mlade ljude koji posvećeno i vredno rade, uče, stvaraju i doprinose ali i da ih ističemo kao pozitivne primere i inspiraciju svima nama.

broj komentara 0 pošalji komentar