TV Feljton: Vrnjačka Banja

Od devetnaestog veka i želje kneza Miloša Obrenovića da od Vrnjačke Banje napravi nešto poput Karlovih Vari, u vrnjce su dolazili gosti iz celog sveta.

Vrnjačka Banja od strane umetnika birana je kao mesto utočišta za dušu, ali i da se u njoj posvete svom radu. Uzajamno davanje i umetničko prožimanje stvorili su jednu posebnu tananu vezu srpske kulturne scene i Vrnjačke Banje.

TV Feljton Znameniti gosti Banje priča je o pesnicima, piscima, arhitektama, slikarima koji su stvorili tu neuhvatljivu treperavu celinu: pesniku i esejisti, jednom od pokretača nadrealizma u srpskoj književnosti Dušanu Matiću, ekscentričnom nadrealisti Ljubiši Jociću, pesnikinji Desanki Maksimović, pesniku Miroslavu Miki Antiću, arhitekti Bogdanu Bogdanoviću, piscima Dobrici Ćosiću, Antoniju Isakoviću, Miodragu Bulatoviću i Miloradu Paviću, kompozitoru Svetomiru Nastasijeviću kao i o slikaru, likovnom kritičaru, osnivaču Muzeja savremene umetnosti Miodragu B. Protiću, koji je rođen u Vrnjačkoj Banji i koji je svojim velikim angažovanjem nametnuo oblik kulturnog delovanja i za buduće generacije.

Za TV Feljton Znameniti gosti Banje govore: književnik Boško Ruđinčanin, banjski hroničar Ognjan Topalović, direktorka Zamka kulture Jelena Borović Dimić, akademski vajar Dragiša Obradović, banjski arhitekta Marina Dunjić i istoričarka Jelena Lazić.

Autor emisije: Vojka Pajkić Đorđević
Snimatelj: Dušan Živković
Montaža: Miroslav Nikolov
Režija: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar