Most

Prve dve sezone serije "Most" oduševile su publiku širom sveta. Gledaoci su bez daha pratili istrage društveno neprilagođene Sage Noren i okorelog policajca Martina Roda. U prvoj sezoni, švedska i danska policija ujedinile su se u istrazi bizarnog niza ubistava, dok su u drugoj razotkrivali zaveru koja počinje smrću petoro zarobljenika, koji umiru od opasne bolesti, a pretvara se u trku protiv vremena kako bi se zaustavili ekoteroristi. Paralelno sa glavnim zločinima, Martin i Saga radili su i na slučaju Martinovog kolege koji je navodno izvršio samoubistvo pre više godina. (Bron/Broen, 2011)

Treća sezona donosi priču o Sagi koja istražuje niz jezivih ubistava, u kojima su žrtve osakaćene i ostavljene na čudnim mestima, a njihova tela postavljena tako da šalju misterioznu poruku. Norenovu u istrazi ometa ponovno pojavljivanje roditelja, sa kojima je odavno u lošim odnosima, što dovodi do razrešenja jedne od glavnih misterija u prethodnim sezonama - šta se tačno desilo između Sage i njene porodice?

Na kraju druge sezone, Saga je Martina predala policiji zbog navodnog ubistva Jensa koji se nalazio u zatvoru. Ostalo je nejasno da li je Rod zaista ubio svog starog neprijatelja kada mu je odneo omiljenu hranu u zatvor. Ali nažalost, pre emitovanja treće sezone usledio je šok, jer je glumac Kim Bodnija odbio da se vrati ulozi Martina, a Sagin novi partner je Henrik Sabo, veoma interesantan lik sa još interesantnijom sporednom pričom vezanom za porodicu i drogu.

Ljubitelji ove serije će u trećoj sezoni imati priliku da gledaju kako se razvija njihov odnos i kako Henrik uspeva da "ogoli" Sagu, pokušavajući da je "prizemlji". Naravno, odnos je dvosmeran, jer i ona njemu pomaže da ostavi iza sebe tužnu prošlost.

Sofija Helin se perfektno vratila ulozi ekscentrične Sage koja jednostavno deluje kao da nije sa ove planete, sa svim tikovima, manirima i slepim ponavljanjem komunikacije naučene iz knjiga i priručnika, koje dočarava njenu nemogućnost da sa okolinom komunicira "normalno". Gostujući glumci, takođe su besprekorni, pa u tom smislu, Most ostaje savršena serija, puna događaja, neočekivanih obrta i dobrog scenarija. Kraj treće sezone predstavlja uzbudljiv uvod u četvrtu sezonu, sa kojom krajem jula nastavljamo na našem Prvom programu.

Dansko-švedska krimi-drama autora Hansa Rozenfelda, u režiji Henrika Džordžsona, Šarlote Siling i Lize Sive, bez sumnje ulazi na listu najboljih evropskih TV radova van engleskog govornog područja.

Skandinavci su ovim delom uspeli čak da osvoje ostrvsku Bi-Bi-Sijevu publiku, koja je po pitanju ovog žanra odlično potkovana i poprilično probirljiva, jer u sopstvenom nacionalnom TV trezoru ima bogatu arhivu krimi serija. Serija je emitovana u preko sto zemalja širom sveta, a privukla je više od milion gledalaca i pobrala dobre kritike. Uspešnost pokazuje i to što je 2 godina nakon njene premijere snimljena američka verzija istog naziva (The Bridge) s Dijanom Kriger i Demijanom Bičirom u glavnim ulogama, kao i englesko-francuska verzija (The Tunnel), koju smo emitovali na našem Drugom programu.

Uloge: Sofija Helin, Ture Lindhart, Henrik Lundstrom, Kirsten Olesen, Marija Kule, Sonja Ričer...

Režija: Henrik Džordžson, Šarlot Siling i Liza Siva

broj komentara 0 pošalji komentar