Čas anatomije: Kriza ukusa?

Čuvena latinska sentenca tvrdi da o ukusima ne treba raspravljati, ali tokom vremena najčešće se raspravljalo i raspravlja upravo o toj rečenici. Znači li to da je pitanje ukusa, dobrog ili lošeg, jedno od ključnih pitanja čovekove egzistencije i opstanka civilizacije?

Novo izdanje Časa anatomije analizira ukus, kao "moć prosuđivanja" kako je mislio Kant, ali ne samo pomoću ideje "dopadanja bez interesa" već i pitanje etičkog prosuđivanja i kontemplacije koja uključuje interes i razum. Aktuelno doba je doba mnoštva, popularne i masovne kulture, vreme preispitivanja elitističkog shvatanja kulture i umetnosti i doba koje možda više nego bilo koje ranije ističe stav da se o ukusima ne raspravlja. S druge strane, sve češće se govori o nedostatku ukusa ili prevladavanju lošeg ukusa te se postavlja pitanje kako se ukus razvija, koja vrsta "prosuđivanja" i interesa utiče na to, kako se ukus menja i jesmo li svedoci neke vrste krize ukusa? I najvažnije, kakve to posledice ostavlja na jednu kulturu i društvo?

U emisiji o tome razgovaraju reditelj Goran Marković, prof. dr Neda Todorović, pesnik i izdavač Gojko Božović i filozof Ivan Janković.

Urednice emisije, Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Reditelj, Milan Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar