Kontraindikovano

Zatvorska bolnica za mentalno obolele osobe u mestu Barćelona Poko di Goto u Italiji poslednja je ustanova ovog tipa u Evropi. U ovoj ustanovi borave društveno opasne osobe koje su u stanju neuračunljivosti počinile neko krivično delo. (Controindicazione, 2016)

Za razliku od normalnog zatvora gde je kazna određenog vremenskog trajanja, izdržavanje kazne za mentalno obolele osobe nije vremenski ograničeno. Njima se određuje trajanje u svom minimumu (npr. ne manje od dve godine) nakon čega se kazna može ponoviti i preko trideset puta. To u praksi znači da pacijenti ostaju tu i po četrdeset godina ili, češće, do svoje smrti koja je uglavnom prerana: samoubistvo ili smrt izazvana intoksikacijom organizma usled duge primene psihijatrijskih lekova.

Pacijenti, razapeti između ovakve zakonske prakse i provizornog pristupa psihijatara, čiji zadatak nije lečenje već sedacija pacijenata putem medikacije radi održavanja što mirnije atmosfere unutar ustanove, uglavnom se okreću jedinom ponuđenom izlazu iz pakla, a to je religija.

Film Kontraindikovano je priča o nepobedivom sistemu, svojevrsnom entitetu koji je stvoren i koji se otrgao od svojih tvoraca. Entitetu koji egzistira sam po sebi, za koji niko ne preuzima odgovornost, koji melje ljudsko dostojanstvo i živote.

Režija: Tamara fon Štajner

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. avg 2018, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Gorko

Izuzetno dobro urađen film. Istinito i potresno. Ljudi željni ljubavi i tople reči a oko njih samo beli zid