Art zona: 70 primenjenih godina - FPU

Potreba za estetizacijom svakodnevice, težnja da upotrebni predmeti ne budu samo funkcionalni već i estetizovani, odlika je sofisticiranih pojedinaca i naprednih društvenih zajednica.

Krajem 19. veka, nekoliko meseci posle osnivanja Srpske crtačke i slikarske škole Kirila Kutlika, 1895. godine, otpočela je prva organizovana nastava primenjenih umetnosti u Srbiji. Ideja o neophodnosti estetizacije stvarnosti opstala je i u izmenjenim društveno-ideološkim okolnostima koji su usledili posle Drugog svetskog rata. U jesen 1948. godine, u Beogradu je osnovana Akademija primenjenih umetnosti, sa cijem da vaspitava i obrazuje stručnjake koji će biti kadri da utiču na kulturni, privredni i industrijski preobražaj društva. Ova institucija, 1973. godine menja ime u Fakultet primenenih umetnosti, gde se danas izučava 11 disciplina: Dizajn enterijera i nameštaja, Primenjeno vajarstvo, Primenjeno slikarstvo, Primenjena grafika, Keramika, Tekstil, Kostim, Scenografija, Industrijski dizajn, Grafički dizajn i Konzervacija i restauracija, sa nizom podisciplina.

Nizom programa FPU ove godine obeležava 70 godina postojanja. Izložbom "Forma, primena, umetnost" održanom u Muzeju grada Beograda, na celovit i reprezentativan način predstavljene su pojedinačne prakse 100 autora, profesora i saradnika ovog Fakulteta. Tokom novembra u Galeriji RTS biće priređen istorijski osvrt na sedam decenija ove važne kreativne laboratorije.

U emisiji govore: dekan FPU, prof. Zoran Blažina, zatim, profesori Marko Lađušić, Vesna Popović, Jadranka Simonović, Maja Studen, Radomir Samardžić, Miroljub Dramičanin, Danilo Stojanović, kao i docenti Milan Prosen, Marijana Paunović, Vladimir Zagorac, Miloš Ilić, i istoričarka umetnosti i kustos Milica Perić.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Reditelj: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]