Hronika 52. BITEF-a

Prva Hronika 52. BITEF-a donosi razgovor sa Draganom Živadinovim, jednim od najznačajnijih savremenih avangardnih umetnika u svetu. On je autor predstave "Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum'' prikazane u prologu festivala.

Nakon svojih višedecenijskih, radikalnih eksperimenata sa pozorištem  u bestežinskom stanju,  u Zvezdanom gradu u Rusiji, Živadinov se ovom predstavom na trenutak vratio pozorištu da podseti na strahovite nacističke zločine Slovenca Odila Globočnika.

Selektor i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica obrazložiće ovogodišnji izbor predstava i podnaslov festivala.

Za Hroniku BITEF-a govori i francuski reditelj Žoris lakost, autor predstave "Svita broj 3: Evropa'' koja je sačinjena je od 28 muzičko-scenskih numera, a svaka od njih inspirisana je jednim audio-zapisom iz jedne od 28 zemalja Evropske unije. Svaki od zapisa ukazuje na opasnost ugrožavanja evropskih vrednosti, na porast netolerancije, autoritarnosti, ksenofobije i nasilja.

U emisijii će biti reči i o autorskoj predstavi "Bolivud'' Maje Pelević, jedinom našem predstavniku na ovogodišnjen BITEF-u, nastaloj u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda. U formi treš mjuzikla, predstava razvija apsurdnu, realističku priču o devijacijama srpske tranzicije, ali i drugih opljačkanih i rasturenih istočnoevropskih zemalja.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Montaža: Ana Đurković
Realizacija: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar