Vavilon

Priča o 80-im godinama prošlog veka preti da postane u celini urbana legenda bez poente za generacije koje dolaze, dok ih se oni koji su ih proživljavali, sećaju kao godina istinskog procvata, kreacije i sreće.

Realnost ili nostalgija i iskrivljena sećanja, pitaju se danas mnogi, više od četvrt veka kasnije. Da li je ta eksplozija slobode i kreativne energije bila jedini koordinatni sistem u okviru koga se kretalo posttitoističko društvo? Da li smo danas skloni nostalgiji ili kritici toga vremena?

U ovoj epizodi Vavilona, specijalno posvećenoj isključivo fenomenu 80-ih, na mnoga od postavljenih pitanja odgovaraju pisci koji su rešili da svojim knjigama ovekoveče čitavo jedno vreme u kome su kultura, umetnost i duhovni razvoj bili primarni životni cilj. Sticajem za sada nerazjašnjenih okolnosti, sve knjige o 80-im su gotovo sinhrono objavljene u poslednjih godinu dana.

U Vavilonu učestvuju pisci Goran Gocić, Vladimir Đurić Đura, Mladen Vuruna i Goran Skrobonja koji su napisali romane o tim godinama. Otprilike  istovremeno su izašle i dve knjige o Margiti Stefanović Magi iz grupe Ekatarina Velika, koje je priredila Lidija Nikolić, knjiga o grupi Idoli, koju je priredila Ana Marija Grbić i fotomonografija Zorana Vujića Vuje, koju je priredio Petar Jončić.

Autor i urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]