Magazin Srbije na vezi

Solunski front - vek od pobede u Velikom ratu.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, otvorena je izložba "Moravci i Francuzi - braća po oružju (1916-1918)" Narodnog muzeja u Leskovcu.

Mnogi vojnici Moravci izlečeni i oporavljeni na Krfu, koji su potom uzeli učešća u borbama na Solunskom frontu rame uz rame sa francuskim vojnicima, upravo su kao najbrojnici deo jedinica Moravske divizije, kao i srpske vojske, gajili prema Francuzima osećanja iskrenog prijateljstva, divljenje i zahvalnost.

Sa Srbijom na vezi biće Loran Rui, novinar, dopisnik sa Balkana francuskog TV kanala „24" i francuskog nacionalnog radija. Ovih dana obilazio je lokalitete u Makedoniji snimajući dokumentarni film koji će govoriti o učešću francuskih vojnih snaga u završnim borbama Velikog rata.

Promocija monografije „Svetomir Nikolajević - život i delo" autora prof. dr Vojkana Stanića, biće održana u Beču 22. septembra u prostorijama srpskog kulturnog umetničkog društva „Stevan Mokranjac". O jednom od najistaknutijih i najobrazovanijih Srba u drugoj polovini 19. veka, za Srbiju na vezi, govore autor monografije, dr Stanić, i praunuka Svetomira Nikolajevića, muzikolog dr Snežana Nikolajević.

U muzičkom delu emisije gostuje Vesna Dimić.

Urednice emisije Jelena Đorđević Popović i Mirjana Nikolić

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar