Dramski ponedeljak: Gospođa Kolontaj

"Dramski ponedeljak" u oktobru, u okviru ciklusa "Izuzetne žene dvadesetog veka" predstavlja televizijske filmove nastale po pričama o ženama koje su obeležile čitavu jednu istorijsku epohu.

Prvi naslov koji emitujemo u okviru ovog ciklusa, 1. oktobra 2018. godine na programu RTS 2, je ekranizacija drame Agnete Plejel "Gospođa Kolontaj", snimljena 1997. godine u režiji Slobodana Radovića.

Ova drama bavi se ličnom sudbinom u revoluciji, i to prve žene ambasadora u istoriji diplomatije - sudbinom Aleksandre Kolontaj koja je živela i radila u najtežim danima revolucije u Rusiji, u vreme stradanja, žrtvovanja, čistki, promena.

Bila je aristokratskog porekla, ali pre svega čovek, građanin sveta i veliki borac za univerzalne principe ljudskosti, kao i za posebna i nedostižna prava žena i drugačije shvatanje ljubavi tako da ne bude ni "tragedija koja razdire dušu niti vodvilj".

Aleksandra Kolontaj se suprotstavljala Lenjinu, suprotstavila se i Staljinu, a politički se nije slagala ni sa svojim 17 godina mlađim ljubavnikom, mornaričkim oficirom Pavelom Dibenkom koji, iako je izneo revoluciju, pristaje da guši pobunu mornara u Kronštatu, da bi i sam stradao u Staljinovim čistkama.

Uloge tumače: Rada Đuričin, Slobodan Ćustić, Mihailo Janketić, Radoslav Milenković, Feđa Stojanović, Marica Vuletić, Slobodan Beštić i drugi.

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Reditelj: Slobodan Radović
Pisac drame: Agneta Plejel
Pisac TV adaptacije: Ivana Vujić

 

broj komentara 0 pošalji komentar