Pravo na sutra: Čuvari stada

Borčani su od Leposavića udaljeni dvadesetak kilometara i do tog sela je teško doći jer nije asfaltiran put. To je razlog što je selo napustila većina stanovnika. Oni koji su ostali bave se stočarstvom.

Iako život na selu zahteva veliki rad, on ima i svoje prednosti, kažu nam Milena i Miladin Lazarević, mladi bračni par iz Ugljara kod Zubinog Potoka. Doneli su odluku da drže farmu ovaca i nikada se nisu pokajali. Od kada ga je u šestoj godini, posle razvoda roditelja, usvojila hraniteljska porodica Spasojević iz Inđije, kojoj kaže da duguje mnogo maštao je da se vrati u očevu kuću. Njegov san je počeo da se ostvaruje. Sa suprugom proizvodi zdravu hranu.

U blizini Lazarevića žive Perovići. I na njihovom velikom imanju beli se stado ovaca. Imaju i stare sorte jabuka i krušaka.

Da je za svaki posao potrebna ljubav, pokazuje svojim primerom Nadica Sofronijević iz Zvečana. Na očevom imanju u Rudaru ima farmu od 150 ovaca i 50 koza. A sve je počelo kada je izbegla iz Prištine. Iako je zaposlena u bolnici, ona obavlja i velike poslove na farmi. Kaže da sve stiže jer dok brine o životinjama, uživa. U stopu je prati malo jagnje.

Ovca je plemenita životinja koja daje mnogo, kažu Milunovići iz Pridvorice. Kako bi održali svoje farme i ostali na selu, svi se nadaju da će od države dobiti pomoć kroz poljoprivredne subvencije.

Autor: Svetlana Vukmirović

Snimatelj: Vladimir Jovanović
Tonski snimatelj: Mijodrag Mitrović
Montaža: Goran Tomić
Realizacija: Jasmina Pejović

 

broj komentara 0 pošalji komentar