Elementarno

Elementarno je američka krimi-serija koja predstavlja jednog, potpuno novog i modernog Šerloka Holmsa, veoma drugačijeg od onog na kog su čitaoci, ali i gledaoci navikli. Naime, Holms je bivši zavisnik od droge, a doktor Votson je po prvi put žena. Serija se vraća na programe RTS-a, počevši od druge sezone. (Elementary, 2012)

Nakon perioda rehabilitacije, moderni ekscentrični Šerlok Holms seli se na Menhetn, gde ga njegov bogati otac prisiljava da živi sa doktorkom Votson koja kontroliše njegovu rehabilitaciju. Nekad uspešni hirurg, sve dok nije izgubila jednog pacijenta, a sa njim i licencu za rad, Votsonova vidi svoj trenutni posao kao još jednu priliku da pomogne ljudima.

Međutim, Šerlok nije ni nalik njenim prethodnim klijentima. On je obaveštava da se ništa od njene stručnosti ne može primeniti na njega i da je on sam osmislio svoj postrehabilitacijski tretman - povratak na posao kao policijski konsultant u Njujorku. Votsonova nema izbora nego da se pridruži svom novom, mrzovoljnom klijentu na njegovim poslovima, a Šerlok vremenom uviđa da će mu njeno medicinsko obrazovanje biti od pomoći...

Kapetan Tobijas "Tobi" Gregson zna da je Šerlok odličan u rešavanju slučajeva, i dozvoljava mu povratak na staro mesto. Sad kada nestašan Šerlok jurca po Njujorku rešavajući slučajeve, treba mu neko ko će ga držati prizemnim. Očigledano prava osoba za taj "posao" je Votsonovka.

Serija je pobrala veoma pozitivne reakcije i komentare kritičara i publike, iako je pre premijernog prikazivanja naišla na određene kritike na račun toga što blisko prati Bi-Bi-Sijevu modernizaciju Dojlovih dela, seriju Šerlok.

Uloga Šerloka je poverena živahnom Britancu Džoniju Li Mileru (Trainspotting, Hakeri), a uloga njegove senke i pomagača, poznatoj američkoj televizijskoj i filmskoj glumici Lusi Lu. U ostalim ulogama, našli su se: Ajdan Kvin, Džon Majkl Hil, Džon Nobl...

Autor serije je Rober Doerti.

broj komentara 0 pošalji komentar