Kulturni centar

Gradovi bez kulture nisu pravi gradovi, kao što život bez kulture i umetnosti nije potpun. Umetnost nas podseća da smo živi, dok su gradovi utvrđeni umetnošću scene stvarnog života.

Brojni su primeri oživljavanja gradova kulturnim događajima i manifestacijama. Od Bilbaoa koji je od izgradnje muzeja Gugenhajm probuđen iz dubokog sna, do Edinburga koji svakog razbuktalog festivalskog avgusta postaje grad koji ne spava.

Kulturni centar istažuje kako umetnost i kultura oblikuju i menjaju mesta i gradove, od makro do mikro plana. Šta je to što priziva publiku u mesta osvojena kulturom, od Taormine na Siciliji, preko Niša i Palića, do Epidaurusa.

O ovim temama u emisiji govore Maja Mitić, glumica i umetnička direktorka Nišvil pozorišnog festivala, Vuk Radulović, šef razvojnih projekata u Fondaciji Novi Sad 2021, Nikita Milivojević, pozorišni reditelj, Ratko Rakin, PR menadžer Kulturnog centra Beograda, Goran Denić, vizuelni umetnik, Oana Ursulesku, doktorantkinja na Univerzitetu u Gracu, Đorđe Zelenović, saradnik Festivala evropskog filma Palić, Vojislav Pantić, džez kritičar i Dominik Iber, reditelj i scenograf.

U emisiji će još biti reči o domaćoj premijeri srpsko-grčke predstave "Pluto", Intrenacionalnom salonu stripa, filmu "Zlogonje" i knjizi "Odustajanje" Jelene Lengold. Rubrika Jubilej je posvećena dvadesetogodišnjici Gugla, a fenomen hejterskoj poeziji. Na Tanku liniju ovaj put staje grčki glumac Vasilis Haralampopulos.

Centralni gost emisije je balerina i koreografkinja Sonja Vukićević.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Ana Tasić
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Aleksandar S. Janković, Danijela Purešević, Marija Nenezić, Dragana Pantić, Ana Tasić, Jasmina Mijić, Hristina Vasilijević, Jasmina Vrbavac
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar