Trezor: Priče i bajke o pilotima

Avio inž. Miomir Jugin o svom ocu astronautičaru Milivoju, zatim "Kosmos miru" iz 1967

Jugini, otac i sin - povodom nedavne smrti inž. Milivoja Jugina, razgovarali smo sa njegovim sinom avio-inženjerom Miomirom koji radi u JAT Tehnici. Sinovljeva je priča puna emocija i ponosa na život i rad svog oca; govori o tome kako ga je otac često vodio sa sobom i kako kao dečak  prisustvovao nekim od važnih događaja iz kosmonautike i upoznao i ruske i američke kosmonaute. Videli smo i fotografije sa tih svetskih događaja. Saznali smo da je Lara, desetogodišnja unuka inž. Milivoja Jugina, nasledila dedinu energiju, radoznalost, sklonost ka slikarstvu i pisanju. Tokom proleća "Trezor" priprema nekoliko emisija o inž. Milivoju Juginu.

Inž. Milivoj Jugin (Kikinda, 25. avgust 1925 - 20. januar 2013) vazduhoplovni inženjer, konstruktor i publicist, astronautikom je počeo da se bav 1954. godine. Generalni sekretar Saveza astronautičkih i raketnih organizacija Jugoslavije (SAROJ). Član Međunarodne akademije za astronautiku - IAA, Pariz. Značajna dela: Veštački zemljin satelit, Osvajanje vasione, Sateliti i kosmički brodovi, Čovek i kosmos, Kosmička tehnika i njena primena, Put u kosmos, Svi smo kosmonauti, Vasioni u pohode i dr. Od 1961. godine za Televiziju Beograd vodio je direktne prenose i komentarisao sve značajne događaje vezane za istraživanje i osvajanje kosmosa. A u "YU mitologiji" piše: Najpoznatiji (ako ne i jedini) komentator američkih i sovjetskih svemirskih programa. Čovek koji je na lansiranju Apola 9 izjavio: "Buka koju stvaraju motori ove rakete jednaka je buci koja bi se dobila kada bismo pustili milion ploča Bitlsa odjednom".

- Učesnici: avio-inž. Miomir Minja Jugin, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelj Milena Jekić organizator Gordana Grdanović, montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić
- Snimano 21.02.2013. u velikom hangaru JAT Tehnike: premijerno emitovano 28.02.2013; Redakcija za istoriografiju

Kosmos miru - skraćen deo emisije koja je realizovana povodom velike izložbe u Beogradu. Sovjetski deo izložbe prikazuje  osnovne pravce sovjetskog svemirskog istraživanja i prioritetna dostignuća do kojih se u SSSR došlo u toku kratke, ali veoma bogate istorije svemirskog istraživanja. Voditelj inž. Milivoje Jugin.

- Voditelj Milivoje Jugin
- Urednik Ljubomir Milin; kamere Dragan Stanojević, Bratislav Grbić, Milan Pavlović, Miroslav Avramović; zvuk Boško Nikolić; reditelj Božidar Vučurović
- Proizvedeno 1967, Redakcija naučnog programa

broj komentara 0 pošalji komentar