Vizionari naučne fantastike: Meri Šeli

"Vizionari naučne fantastike" je američka dokumentarna serija o životu i radu najznačajnijih stvaralaca naučne fantastike. Autor, Ridli Skot otkriva na koji način su predviđali život u budućnosti i možda inspirisali da njihove futurističke vizije postanu deo naše svakodnevice.

Meri Šeli je bila prvi pisac naučnofantastičnog žanra. U svom romanu "Frankenštajn" osmelila se da postavi pitanje: Može li čovek stvoriti život u laboratoriji? Sastavljanje delova tela se smatralo neverovatno svirepim činom u vremenu kad je Meri Šeli o tome pisala. Danas se transplantacija tkiva i organa smatra uobičajenom. Ideja da se elektricitetom regeneriše beživotni nerv početkom 19. veka bila je čista fikcija. Međutim, današnja najsavremenija istraživanja pokazuju da fikcija ipak može postati stvarnost.

Opisujući najsavremeniji eksperiment koji stvara život, spisateljica je došla do zastrašujuće mogućnosti: Ako čovek stvori život, šta ga može sprečiti da stvori nešto daleko moćnije od njega samog?

Da li je njeno remek-delo predviđanje ljudskog napretka... ili se pak nauka otela kontroli, gledaoci će saznati u prvoj od osam epizoda serijala "Vizionari naučne fantastike - Meri Šeli".

broj komentara 0 pošalji komentar