Kremlj

Kremlj - centar Rusije, tvrđava vlasti čije zidine duže od pet vekova čuvaju državne tajne i štite njihove glavne nosioce. Posebno za ovu dokumentarnu seriju Federalna služba bezbednosti je skinula oznaku tajnosti sa mnogih najvažnijih dokumenata.

Dokumentarna serija Televizije Ostankino, Kremlj, zasnovana je na autentičnim arhivskim dokumentima specijalnih službi, jedinstvenim filmskim, video i foto dokumentima, kao i svedočenjima očevidaca i učesnika.

1. Posebna veza

Prvi tajni dokument o državnom sistemu veze pojavio se 1915. U toku je bio Prvi svetski rat, a u Zimskom dvorcu su pod oznakom "tajno" sastavili spisak korisnika dvorske telefonske mreže. Na tom spisku je bilo samo sto brojeva. Posle Oktobarske revolucije 1917, nova sovjetska vlada preselila se u Moskvu, u Kremlj. Prisutnost na spisku korisnika državnog sistema veze govorila je o stepenu uticaja određene osobe. Već tridesetih godina zabeleženi su prvi pokušaji zapadnih tajnih službi da pristupe državnom sistemu veze. Tajnom uredbom vlade stvorena je posebna laboratorija koja je razvijala sisteme veze i aparate za šifrovanje. Posebnost sovjetskog sistema šifrovanja uskoro je priznao čak i protivnik.

U prvoj epizodi videćemo najčuvaniju prostoriju u Kremlju - vladin centar veze. Čućemo ljude koji dugo godina čak ni svojim najbližima nisu smeli da kažu gde rade. Saznaćemo za pokušaj prisluškivanja Staljina. Čućemo i šta je bilo sa telefonistkinjom koja je greškom prekinula razgovor na najvišem nivou. Videti čuvenu "vruću liniju" između Kremlja i Bele kuće stvorenu još šezdesetih godina dvadesetog veka radi direktnog kontakta za slučaj opasnosti od nuklearnog konflikta.

broj komentara 0 pošalji komentar