Dramski ponedeljak: Milena iz Praga

Izuzetne žene dvadesetog veka

Drugi naslov koji emitujemo u okviru ciklusa "Izuzetne žene dvadesetog veka", 8. oktobra 2018. godine na programu RTS 2, je televizijski film "Milena iz Praga", snimljen 1994. godine u režiji Slobodana Radovića.

Ovo je priča o snažnoj individualnosti, o ljubavi i prijateljstvu, o ljudskosti koja uspeva da se probije kroz zla vremena - o Mileni Jesenskoj, poznatoj široj publici po svojoj vezi i prepisci sa Francom Kafkom.

Bila je pisac, novinar i prevodilac (prvi prevodilac Kafkinih dela), borac protiv svih formalnosti, konvencija i nepravdi. Družila se sa intelektualcima svoga vremena u Beču i Pragu, ulazeći u nemačke, češke i jevrejske krugove, bez predrasuda.

Tridesetih godina pristupila je komunističkoj partiji, a po okupaciji Čehoslovačke 1939. godine, kada počinje hajka na intelektualce i Jevreje, među prvima je uhapšena i odvedena u logor u Ravensbriku, gde je umrla maja 1944. godine.

Okosnicu drame čine sećanja Margarete Buber-Nojman na njihove zajedničke dane u logoru koje je svojom snagom održavala i svemu davala smisao, sve "obojila" upravo - Milena.

Uloge tumače: Mirjana Vukojičić, Marica Vuletić, Maja Dimitrijević, Slobodan Beštić, Bojana Zečević, Stevo Žigon i drugi.

urednik ciklusa: Marko Novaković
reditelj: Slobodan Radović
pisac scenarija: Olga Savić

 

broj komentara 0 pošalji komentar