Kulturni centar: Legati

Kako se danas odnosimo prema legatima, da li su svi legati podjednako važni i ko to određuje, gde se oni nalaze i koliko su dostupni javnosti biće govora u večerašnjem izdanju Kulturnog centra.

Još od nastanka srpske države u 12. veku postojala je veoma razvijena navika poklanjanja i zaveštavanja državi odnosno svome narodu, pokretne i nepokretne kulturno-umetničke imovine pojedinaca. Legati su oduvek smatrani činom dobročinstva, a tokom 19. veka bili su i nezaobilazni temelj kulture novonastale države. Ustanove legata se već decenijama unazad suočavaju sa problemima troškova čuvanja i održavanja, tako da danas čak i neki značajni legati nisu dovoljno vidljivi široj javnosti.

O tome koliko su nam danas legati važni i dostupni, govore: Filip Brusić Reno, direktor Kuće Legata, prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture, Viktor Lazić, osnivač i predsednik udruženja Adligat, mr Aleksandra Milošević, viši kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, muzikolog Ana Kotevska, Marjan Vujović, upravnik muzeja Jugoslovenske kinoteke, Danijela Vanušić, pomoćnik za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke i profesor Filološkog fakulteta, i Velibor Prelić, voditelj zbirke legata i biblioteka celina u Narodnoj biblioteci Srbije.

Gost nedelje je filmski reditelj, istoričar umetnosti i likovni kritičar, Đorđe Kadijević.

U rubrici Retrovizija glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS, Nebojša Bradić, donosi svoje utiske sa Festivala Pri Italija na kome je bio član žirija. U istoj rubrici, predstavljamo knjigu Jazz beat o uticaju džeza na dela bit generacije i obratno, Voja Šindolića, pesnika i prevodioca iz Dubrovnika, koju je on predstavio prošle nedelje u Beogradu. Biće govora i o knjizi Dostojno jest. Izdavačka kuća Kontrast pozvala je naše poznate pisce da pošalju svoje radove za humanitarnu akciju čiji je prihod namenjen organizaciji Belhospis koja se bavi negom i zbrinjavanjem terminalno obolelih onkoloških pacijenata.

U rubrici Rez filmski kritičar Strahinja Savić iz programa predstojećeg Gete festivala savremenog nemačkog filma izdvaja film Manifest.

Rubrika Jubilej posvećena je 120-ogodišnjici od rođenja Rastka Petrovića.

Kao Fenomen biće fokusirana činjenica da autore mnogih muzičkih hitova koje smo voleli i koje ćemo tek voleti ne pamtimo jer su napravili samo jedan hit u karijeri.

U rubrici Tanka linija, Vojo Šindolić govori o tome šta je za njega pozitivno a šta negativno u kulturi.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelji: Ivan Bukvić i Goran Nikolić
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Dragana Pantić, Katarina Mitrović, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić i Hristina Vasilijević.
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar