Nauka 50: Budućnost

Engleski pisac Semjuel Džonson kaže: "Život je takav da čovek može biti srećan samo ako iščekuje promene". U kojoj meri naučnici greše kada najavljuju budućnost? Hoće li jednog dana u naš um biti implementirani događaji koji se nisu dogodili, kako tvrdi Mičio Kaku? Šta sprečava ljudski mozak da tumači mikrotalasne poruke? Da li su naučnici mađioničari budućnosti?

Pedeset ni po čemu nije osobit broj, ali nije ni nezanimljiv. Pitagorejci ga nisu slavili, iako su brojevima pripisivali božanska svojstva. Ni savremeni matematičari ga ne izdvajaju. Deljiv je sa 1, 2, 5, 10, 25 i sa samim sobom, rimski se piše kao veliko latinično slovo L, u računarskom ili digitalnom obliku to je niz od 110010, u "Kabali" postoji 50 kapija mudrosti i 50 kapija nečistoće, u religiji - pa i u svakodnevnom životu - obeležava veliki jubilej, u procentima označava savršenu polovinu, u fizici je jedan od sedam "magičnih brojeva" koji predstavljaju zbir izuzetno čvrsto povezanih protona ili neutrona u jezgru atoma, a u hemiji je to atomski broj kalaja. U sledećim sedmicama naši sagovornici razotkriće vam šta svaki od navedenih pojmova oličava u duhu najnovijih naučnih saznanja i u svetlu najdrevnijih tumačenja. U ovoj epizodi "Nauke 50" autor serije Stanko Stojiljković razgovara sa prof. dr Aleksandrom Zečevićem.

Prof. dr Aleksandar Zečević je redovni profesor elektrotehnike i prodekan za postdiplomske studije na Univerzitetu Santa Klara u Kaliforniji. Njegovi istraživački interesi su teorija grafova, elektroenergetski sistemi, logičke mreže i upravljenje kompleksnim dinamičkim sistemima. Objavio je više od 40 radova u vodećim časopisima iz ovih oblasti. Od 2005. na svom univerzitetu u silicijumskoj dolini dr Zečević uvodi jedinstvene kurseve: teoriju haosa, metamatiku i granice znanja, naučne tačke gledišta o religiji. Autor je i nekoliko knjiga o odnosu nauke i religje.

Autor serije: Stanko Stojiljković
Urednik serije: Aleksandra Daničić
Montaža: Vladimir Jović
Režija: Milica Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar