Duško Gojković i Big bend RTS, prenos prvog dela koncerta

Slavni džez trubač Duško Gojković nastupiće sa Big bendom RTS-a 9. oktobra u Domu omladine Beograda.

Repertoar će činiti poznati džez standardi, kao i Gojkovićeve originalne kompozicije, koje još uvek nisu snimljene sa Big bendom, a neke od njih nisu snimljene uopšte.

Publika će imati prilike da čuje kompozicije iz njegovog opusa koje su inspirisane harmonskim i ritmičkim nasleđem Balkana, koje je upravo on među prvima uveo u džez, a po čemu je i prepoznatljiv širom sveta.

Duško Gojković, jedan je od najznačajnijih džez trubača na prostoru Evrope, aranžer i lider benda.

Rođen je 1931. godine u Jajcu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu studirao od 1948. do 1953. godine.

Kao mladić, svirao je sa nekoliko manjih džez sastava u Beogradu, a kada se kao 18-godišnjak pridružio Big bendu Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu.

U Nemačku odlazi 1955. godine sa samo pet dolara u trubi i u sledećim godinama postiže zapaženu karijeru koja ga je vodila širom sveta.

Tokom višedecenijske karijere svirao je sa najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti, na preko 30 albuma koje je objavio pod svojim imenom.

Svi sa kojima je nastupao i radio, od Majlsa Dejvisa, preko Mejnarda Fergusona, Klarka Terija, Herba Pomeroja, Arta Farmera, Jusufa Latifa, Zuta Simsona, Stena Geca, Džerija Maligana, Vudija Hermana, Kenija Klarka, Fransija Bolanda, do Slajda Hemptona i naravno velikog Dizi Gilespija, složili su se da je Gojković stvorio jedinstven zvuk, po kome ostaje upisan u istoriji.

broj komentara 0 pošalji komentar