Kremlj

Kremlj - centar Rusije, tvrđava vlasti čije zidine duže od pet vekova čuvaju državne tajne i štite njihove glavne nosioce. Posebno za ovu dokumentarnu seriju Federalna služba bezbednosti je skinula oznaku tajnosti sa mnogih najvažnijih dokumenata.

Dokumentarna serija Televizije Ostankino, Kremlj, zasnovana je na autentičnim arhivskim dokumentima specijalnih službi, jedinstvenim filmskim, video i foto dokumentima, kao i svedočenjima očevidaca i učesnika.

3. Dnevnici

Da nije bilo Prvog svetskog rata i revolucije 1917, Nikolaj Vlasik bi verovatno ostao u svom selu u Belorusiji. Ali 1914, odmah po izbijanju rata, pozvan je u vojsku. Postao je obaveštajac, dobio podoficirski čin i Georgijevski krst. Odmah posle prevrata 1917. prelazi na stranu boljševika i već 1918. postaje pripadnik Čeke pod rukovodstvom Đeržinskog. Godine 1927, kontraobaveštajac Vlasik ranjen je prilikom terorističkog napada na Lubjanki. U krajnje opasnoj situaciji pokazao se na najbolji način i odmah posle lečenja, prekomandovan je u Staljinovo lično obezbeđenje.

Dnevnici i beleške šefa Staljinovog ličnog obezbeđenja, Nikolaja Vlasika, više od pedeset godina ležali su u ormaru, u običnom starom koferu. Ti zapisi u beležnicama, sveskama, na pojedinačnim listovima papira, dragoceno su svedočanstvo epohe.

U ovoj epizodi serije Kremlj se govori o događajima koje je zabeležio Vlasik.

broj komentara 0 pošalji komentar