Trezor: Sećanja

Sećanje na koreografa i etnomuzikologa Dragoslava Džadževića

Dr Dragoslav Džadžević Džale, koreograf, etnomuzikolog, osnivač Folklornog ansambla "Frula" (Požarevac, 23. maj 1928 - Beograd, 16. septembar 2018)

Džale, Mužički život Dragoslava Džadževića, tridesetosma emisija iz serije Dok je sveta i veka - Dragoslav Džadžević Džale ušao je slučajno u svet folklora. Prve korake naučio je u Kulturno umetničkom društvu "Branko Krsmanović", gde je svojim talentom i napornim radom postao solista ansambla. Pored folklora, jedno vreme bavio se glumom, a bio je i u odbojkaškoj reprezentaciji. To mu nije smetalo da završi tri fakulteta, master i doktorat. Godine 1964. osnovao je folklorni ansambl "Frula" , koji je veoma različit od ostalih kulturno-umetničkih društava, i po stilu i po formi. Ansambl "Frula" je jedan od retkih folklorni ansambala koji je imao višemesečne prekookeanske turneje na koje su veoma često išli i pevači i muzičari Radio Beograda. Godine 2014. ansambl "Frula" obeležio je 50 godina uspešnog rada velikim koncertom u Sava Centru.

- Učesnik dr Dragoslav Džadžević, sagovornik Sandra Milošević
- Autor i voditelj Sandra Milošević, snimatelj Andrej Oštrbenk, asistent snimatelja Igor Stojković, snimatelj zvuka Ljuba Jovanović, rasvetljivač Milan Mihajlović, saradnik-snimatelj Milena Jekić Šotra, organizator Gordana Grdanović, montažer Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić
- Snimano 10.07.2014, premijerno emitovano u "Trezoru" 31.10.2016; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar