Pravo na sutra: Štrpce, Gračanica - život u boji

Uprkos preprekama, predrasudama i okolnostima koje su često otežavajuće - život Srba južno od Ibra nije obavezno i uvek sumoran, težak i komplikovan. O nekim važnim datumima, kao i u nekim sredinama gde nisu manjinsko stanovništvo - oseti se nada, zabeleži optimizam, energija pokrene i one koji bi odustali.

Tokom leta žene iz Sevca, sela na obroncima Šar-planine, u opštini Štrpce, njih četrdesetak, okupile su se, organizovale i uz pomoć donacije Austrijske razvojne agencije (ADA) i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) osnovale prvo socijalno preduzeće na ovom području.

Koliko je to značajno u kraju gde je zaposlenje prioritet opstanka i gde je ekonomski položaj žena u potpunosti nezavidan - suvišno je naglašavati. Tek, žene iz Sevca i nekoliko okolnih sela ovde proizvode zimnicu, sokove, vino, rakiju i pakuju čajeve. Njih četrdeset imaju sada svoje radno mesto i prihod koji daje osećaj sigurnosti, elana i nove snage.

"Kada se premijerno igra neka pozorišna predstava, onda je to poseban događaj i za teatar i za sredinu u kojoj se dešava. A, ako premijeru ima Narodno pozorište iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, onda je to više od igre."

Premijerom Gogoljeve "Ženidbe", u režiji Milana Karadžića, prištinsko Narodno pozorište obeležilo je jubilej - 70 godina postojanja. Poslednjih dvadeset obeleženo je zapletima koji bi mogli poslužiti kao scenario za posebnu predstavu o samom teatru. Ratna dešavanja, egzodus, napuštanje matične scene, privremeni krov nad glavom na severu Kosova, igranje na najneobičnijim improvizovanim scenama, ponekad i za svega dve-tri starice u publici. Kuća putujuća, donosioci nade...

Poslednjih nekoliko godina u Gračanici su pronašli dom i stalnu scenu.

Svaki nastup prištinskog Narodnog pozorišta u Gračanici je izuzetan događaj. Tada u ovaj gradić u centralnom Kosovu, koji je dolaskom teatra dobio posebnu notu urbanog, dolaze i Srbi iz najudaljenijih enklava.

Kada se zavesa spusti i utisci slegnu, život se u Gračanici vraća u kolotečinu. Ipak, pozorišni dah i duh oboji realnost i da joj drugu dimenziju, do nekog novog susreta.

Urednica: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Miloš Aćanski
Realizatorka: Biljana Erdeljan

broj komentara 0 pošalji komentar