Kulturni centar

Kami je napisao da ne moramo da čekamo Strašni sud jer se on održava svakog dana. Da li treba da živimo kao da je svaki dan zaista sudnji? Tarkovski je smatrao da je smisao čestih najava apokalipse duhovno stanje čoveka koji treba da oseća odgovornost pred sopstvenim životom.

Apokalipsa je jedna od najstarijih predstava ljudskog roda i uvek je intrigirala umetnike. U savremenoj kulturi je možda prisutnija nego ikada ranije. Umetnici projektuju slike sveta koji nestaje. Posledice prirodnih katastrofa, globalnih ratova, zaraznih bolesti, dolazaka vanzemaljaca, ali i pomahnitalog tehnološkog napretka.

Kulturni centar istražuje značenja apokalipse u savremenoj umetničkoj produkciji. Zašto nas ideja o kraju sveta inspiriše?

O ovim temama u emisiji govore Goran Stanković, književnik, Branko Sujić, snimatelj i reditelj, Jovan Ristić, pisac i selektor Festivala srpskog filma fantastike, Nebojša Bežanić, slikar, Đorđe Pisarev, pisac, Nenad Bekvalac, filmski kritičar i arhivista, David Vartabedijan, rok kritičar i pozorišne rediteljke Marija Lipkovski i Ana Popović.

U emisiji će biti reči i o retrospektivi Ilije Šoškića koja se odvija u dva muzeja savremene umetnosti - u Beogradu i Novom Sadu, zatim o programu ovogodišnjeg Bemusa, izložbi Masinisa Selmanija u Muzeju afričke umetnosti, beogradskom gostovanju predstave "Kralj Lir" Hrvatskog narodnog pozorišta iz Zagreba, kao i o premijeri predstave "Bure Baruta" u Crnogorskom narodnom pozorištu. Rubrika Jubilej je posvećena stodesetogodišnjici rođenja Ijana Fleminga, a Fenomen Poeziji kodova. Gost Tanke linije je Ramon Vargas, meksički tenor, učesnik Bemusa.

Centralni gost emisije je Svetislav Basara, književnik.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Ana Tasić
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Aleksandar S. Janković, Danijela Purešević, Aleksandar Žikić, Jasmina Vrbavac, Ana Tasić, Marija Nenezić, Jasmina Mijić, Hristina Vasilijević
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar